Men om to dager, derimot. Da skal det runge fra gaten og torget, over landet som nordmenn har fått. Skjønt, fått og fått, det er vel en mild omskriving: Vi tok det vel tilbake i 1905, etter at kong Oscar II bare hadde gitt opp å styre over oss, det er vel der den egentlige nasjonaldagen ligger?  1814 var nemlig ikke fullt slik vi forenkler det til når vi roper hurra: Norge var et krigsbytte mellom Danmark og Sverige etter at Napoleon var nedkjempet, og vi var fullstendig prisgitt forhandlinger og avtaleverk opprettet og inngått helt andre steder enn på Eidsvoll. Det var endatil krigshandlinger på norsk jord i juli 1814: Svenske generaler jublet over at en totalt underlegen norsk hær lot seg beseire. Resten er historie, pleier vi å si. Men alt er jo historie.

Vi kjører milevis langs urgamle nordiske ferdselsårer. Det regner her, det driver tåke der, det snør et tredje sted og det skinner en sol ved en veikant. Vi drikker kaffe. Vi skriver. Filmer. Synger. Vi har det fint. Et samarbeidsprosjekt:

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone