I dag står flaggstangen naken

15. mai 2010

Men om to dager, derimot. Da skal det runge fra gaten og torget, over landet som nordmenn har fått. Skjønt, fått og fått, det er vel en mild omskriving: Vi tok det vel tilbake i 1905, etter at kong Oscar II bare hadde gitt opp å styre over oss, det er vel der den egentlige nasjonaldagen ligger?  1814 var nemlig ikke fullt slik vi forenkler det til når vi roper hurra: Norge var et krigsbytte mellom Danmark og Sverige etter at Napoleon var nedkjempet, og vi var fullstendig prisgitt forhandlinger og avtaleverk opprettet og inngått helt andre steder enn på Eidsvoll. Det var endatil krigshandlinger på norsk jord i juli 1814: Svenske generaler jublet over at en totalt underlegen norsk hær lot seg beseire. Resten er historie, pleier vi å si. Men alt er jo historie.

Vi kjører milevis langs urgamle nordiske ferdselsårer. Det regner her, det driver tåke der, det snør et tredje sted og det skinner en sol ved en veikant. Vi drikker kaffe. Vi skriver. Filmer. Synger. Vi har det fint. Et samarbeidsprosjekt:

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

{ 3 kommentarer… Les eller gå til kommentarskjemaet og skriv }

Gunhild mai 15, 2010, kl. 23:35

Fint. Sett, sunget og grepet. Fint!

Svar

Marit mai 15, 2010, kl. 23:49

Om to dager har jeg tenkt å feire både 1814, 1906, 1945 og dagen i overimorgen. Og frihet, og været og våren og folket. Det er ikke så farlig at alt ikke skjedde den søttende dagen i mai, man kan jo ikke akkurat ta på bunaden hver dag.

Svar

Jakob Arvola mai 15, 2010, kl. 23:56

Gunhild: Takk, og la helgen gjøre deg godt!
Marit: Nei, det ville blitt et fryktelig renn i stakken. Til lykke med dagene – måtte det bli mange av dem :-)

Svar

Skriv en kommentar

Previous post:

Next post: