counter on godaddy

Kiss me quick

28. mai 2010

Det danser snøbyger langs fjorden. En slags Kong Vinters bredbeinte seiersdans over våren, en maktdemonstrasjon fra den som rår størstedelen av året. Bjørkeløvet venter, tør ikke, selja er litt mer vågal og viser flekkvis og trassig livsvilje. Monarken svinger den hvite, kalde pisken, og alt man kan gjøre er å flire og vende det andre kinnet til. Løv som falt i fjor blander seg med snø som falt i år. I går kveld, med liten kuling og null grader, var den effektive temperaturen minus sju. Man må kjøpe enda en sekk ved. Jeg fyller ørene med musikk. Det er noe med å vente. Jeg har snakket om det før, dette med venting. Det er ingenting å vente på, har jeg sagt, men det krever disiplin å la være. Det knaker i venstre skulder. Må huske å kjøpe ved.

Fortell meg om din helg. Fortell meg om en god blogg. Fortell meg hva som helst.

Og jeg har sett kongen av årstidene her på sitt mest rasende. En gang i mitt liv har jeg stått midt i en orkan, en ordentlig orkan der vindhastigheten starter på 32,7 meter pr sekund og fortsetter oppover. Det var en dypt skremmende opplevelse, særlig lyden. Man hører ikke vindkast: En orkan gir fra seg en slags bassaktig, vedvarende dur, et langt brøl, akkurat som på film, bare at dette er virkelig. Tyngdeloven er snudd nitti grader, alt faller sidelengs. Man må være hundre prosent tilstede, fanden er på flatmark. Strømledningene slo mot hverandre og sprøytet gnistregn gatelangs, akkurat som på film, bare at dette var virkelig. Det gikk ikke an å skifte kanal bare fordi det ble skummelt.

Det er ingen som riktig har svar på når musikk ble oppfunnet, har jeg funnet ut. En av teoriene er at det var musikk, altså sang, vi mennesker egentlig begynte med som kommunikasjonsform. Stigende og synkende lyder, før språket fikk ord. Det er en fascinerende tanke – at menneskene gikk rundt og nynnet til hverandre. I Slovenia har man funnet fløyter som er anslått til å være 53 000 år gamle. Men fløytespilleren selv var forlengst blitt til støv. Man må huske å kjøpe ved. Og da klarer jeg meg. Så kyss meg så inderlig, kong Vinter. Kyss meg, mens du fortsatt har sjansen. Ja. Jeg kommer til å savne deg, også. Kiss me quick, while we still have this feeling.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

{ 6 kommentarer… Les eller gå til kommentarskjemaet og skriv }

Skriv en kommentar

Previous post:

Next post: