Ørens lyd

14. september 2011

Stillhetens øyeblikk er korte, men de er der. Det går lydkanaler gjennom nattemørket og den sterke vinden. Lydkanalene oppstår når vinden stanser opp noen sekunder, når eiketrekronene står stille. Da slipper lyden av en av nattens siste t-baneavganger gjennom, som lyd gjennom et sort hull, og lyden av den fjerne trafikken fra E4 bak åsene reflekteres av skydekket og trenger seg gjennom de stillestående tretoppene. Så tar vinden på nytt tak, enda mer voldsomt, løv i hundretalls fyker sidelengs og legger seg ikke til ro før ved neste korsvei. Lydkanaler oppstår også mellom mennesker, men man må skape dem selv, man kan ikke sette lit til hvilken vei vinden blåser.

En mørk skygge sniker seg sidelengs, er det en katt eller er det et pinnsvin, eller er det et pinnsvin som later som det er en katt eller snarere motsatt? Vi stirrer på hverandre, står helt stille mellom vindkastene og vet ikke helt hva vi skal si, om vi skal si mjau eller snøft eller hallo, så derfor tier vi, selv om dette møtet skjer midt i en lydkanal i nattekulingen. Skapningen der framme krøller seg sammen, det glimter grønt i skapningens øyne, sikkert også i mine, og hva kunne vi vel sagt hverandre? Det er et besynderlig øyeblikk, jeg må nesten le, her står to skapninger og kikker på hverandre i natten, og ingen av oss sier noe som helst. Men så tar vinden få ny fatt, røsker i løvkronene, skapningen tusler videre i mørket, og den ville nok sagt det samme om meg: Merkelig type, det der. Sa ingenting, vet ikke om det var et menneske eller en busk, men det var koselig.

Trærne. Hvor lenge får de stå her, susende? Jeg håper det blir riktig lenge. Og skal de en gang falle for en god sag, er det å håpe at de blir til den vakreste musikk etter å ha tilbragt en viss tørketid i verkstedet hos noen som tar dem videre og vil dem vel.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

{ 8 kommentarer… Les eller gå til kommentarskjemaet og skriv }

Gunhild september 14, 2011, kl. 14:26

Wow. Takk!

Svar

Jakob Arvola september 14, 2011, kl. 15:10

Takk selv. Det var en utsøkt glede å besøkte ham i verkstedet hans.

Svar

Siv Mansika Øyan september 14, 2011, kl. 18:25

Jeg kjente roen senket seg når jeg så denne filmen. Vakkert.

Svar

Anders september 25, 2011, kl. 2:19

Nest efter kvinnen må fiolinen være det vakreste på vår jord!

Svar

Jakob Arvola november 30, 2011, kl. 23:33

Og tenk på komponistene. Som satt i sine trekkfulle arbeidsværelser for to-trehundre år siden, og bragte estetikken i fullendt form.

Nå, når november er til ende, er nok bratsjen som Jacob satt med i sommer klar, overlevert, og spiller musikk som ble til i trekkfulle arbeidsværelser for to-trehundre år siden. Magi, kaller jeg det.

Svar

Selma januar 24, 2012, kl. 22:35

Det er et veldig behagelig tempo i denne videoen, synes jeg. Fengslende.

Jakob von der Lippe er veldig dyktig, og en fin fyr!

Svar

Jakob Arvola januar 24, 2012, kl. 22:43

Ja, det er han. Jacob, hvis du leser dette: Jeg tar meg gjerne en tur innom for en oppdatering og en kaffe en dag!

Svar

Jacob von der Lippe februar 9, 2012, kl. 12:36

Jakob, du er hjertlig velkommen tilbake. Ferske kaffebønner ligger klare i kvernen. Og bratsjen er overlevert til en storfornøyd bratsjist!

Svar

Skriv en kommentar

Previous post:

Next post: