counter on godaddy

Tilleggsnotat til notat om døden og tyttebær

16. mars 2012

Men kan jeg ikke heller snakke om nye hyggelig? Noe litt lettere, noe fredags-aktig, noe om taco og Skavlan og senke skuldrene? Må det absolutt være så forjævlig alvorlig? Nei. Neida. Men jeg er ikke ferdig med døden, så langt derifra. Strengt tatt er det jo ikke døden dette handler om, men hva som skjer det nanosekundet av et liv i forhold til tidsperspektivet på den andre siden. Jeg er absolutt ikke ferdig med døden, like lite som jeg er ferdig med tanker om livet.

Den som leser dødsannonser vet at levde liv ikke bare har hatt en egenverdi, de har også en symbolverdi. Avtrykkene etter levde liv gjengitt i trykksverte, for eksempel i Aftenpostens annonsespalter fra en tilfeldig valgt dag:

Jeg vet ikke om dere ser det samme som meg: Innfor døden er de fleste nordmenn like, i alle fall de som havner i Aftenposten. Det er jo ikke noe galt i å holde fast ved, eller vende tilbake til, sin barnetro, det er ikke det jeg mener, men ble livene levd så målbevisst? Virkelig? Det kan jeg ikke helt tro. Det fantes vel noe mer de bekjente sine liv til?

Hva med pasjonene? Hobbyene. Livsviljen, lengselen etter å få beholde livet så lenge som mulig, – ja, det er jo mulig å ha flere tanker i hodet samtidig – både på Gud og korset, på nytelser og sommerdager, og Gud forby: på tull og fanteri?

Symbolene i dødsannonsene i svenske Dagens Nyheter rører meg. Noe er sikkert den dødes eget ønske, andre symboler er nok valgt av de pårørende når de skulle sette sluttsignatur på et elsket, levd liv, også disse annonsene hentet fra én og samme dag:

Forsåvidt var det vel dette jeg hadde på hjertet om døden for denne gangen. Men kjenner dere meg rett, kommer det vel mer. En gang. I mellomtiden går det vel an å spille trekkspill, fiske på fjorden, kikke på fuglene og spille trommer. Livet er ikke en hvilken som helst ventehall. Toget går vel tidsnok, og det er å håpe på kraftige forsinkelser.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

{ 9 kommentarer… Les eller gå til kommentarskjemaet og skriv }

Skriv en kommentar

Previous post:

Next post: