counter on godaddy

Haben Sie Angst?

18. mars 2012

Som norske tv-seere vet, går det repriser av «Derrick» på NRK2 klokken 17 hver mandag til fredag for tiden. Kjenner jeg NRK rett, er dette det siste vi ser til detektiv-helten fra Vest-Tyskland på en stund, kanskje for alltid. Få med dere et stykke europeisk tv-dramahistorie før det er for sent.

Hovedrolleinnehaver Horst Tappert og medspiller Fritz Wepper var fast følge for oss som vokste opp på sytti- og åttitallet. Gjennom hver éntimes-episode var vi vitner opptakt til drap og myrderier i overklassehjem der fruene stort sett gikk rundt i finstasen og ikke hadde annet å bestille, mens tvilsomme sønner og ektemenn var involvert i lyssky business på sen kveldstid eller natterstid i hustrige drabantkvartaler. Derrick og Klein ankom åstedet i tjenestebilen ulastelig antrukket til alle døgnets tider, og utover i serien ble det klart at ingen av de to var blottet for feil og mangler: De gjorde sine feilvurderinger, og i flere episoder ble de endatil forelsket i kvinner som stod svært nær ofre og vitner.

Horst Tappert hadde selvsagt ikke bare Derrick på sin merittliste. Han var en respektert skuespiller lenge før: Han spilte i stykker av Arthur Miller, Shakespear, George Bernhard Shaw og Friedrich Schiller lenge før tv-serien om den melankolske, avmålte Stephan Derrick kom i Europa. På film debuterte han i 1958. Og han hadde hele sitt voksne liv et sterkt forhold til Norge: Han var tysk soldat i Norge under okkupasjonen, og hadde hytte i Hamarøy i Nordland inntil sin død i 2008. Tappert ble gift med Ursula Pistor i 1957, hun lever fortsatt. Det samme gjør Fritz Wepper, som ganske sikkert savner sin makker på kontoret der drapssaker fortsatt ruller inn.

Jeg har tatt meg den grenseløse frihet å omredigere klipp jeg har funnet på nettet om Horst Tappert, og lagt litt lystig musikk til. Angst? Nein.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

{ 1 kommentar… Les alle eller gå til kommentarskjemaet og skriv }

Skriv en kommentar

Previous post:

Next post: