Bortgjemt nyhet som ikke var aprilspøk

Ganske liten og lett å overse dukket den opp tidlig i ettermiddag. Ord som bare blafret forbi langs ytterkantene av nyhetsbyråenes tickere: Obama og Medvedev skal gjenoppta Start-samtalene. Og mens VG fortalte oss hva kjendisene har i sminkeveska, og Aftenposten kjørte storoppslag om demonstrasjonene der hovedpersonene befant seg, var trauste Norsk Telegrambyrå ute i 15-tida med det som kanskje ble dagens viktigste og mest bortgjemte nyhetssak: Det kan bli færre atomvåpen i verden.

Når to mennesker som har noe å snakke om faktisk snakker sammen, da rocker det. Og den som har sett den kalde krigens vekst, fall og tilbakefall vet dybden i denne nyheten. Men jeg forklarer gjerne, skjematisk og kort: En gang var verden stappfull av atomvåpen. Det er den forsåvidt fortsatt, men i 1982 satte USA og Sovjetunionen seg ned, kikket hverandre i hvitøyet og sa: Dette går ikke lenger. Og i 1991 var avtalen klar: Store mengder atomvåpen skulle destrueres. Pennen som signerte avtalen ble holdt av Bush senior og avgående sovjet-president Gorbatsjov. Men da Sovjetunionen falt, kom vanskene. Mange av våpnene befant seg utenfor russisk kontroll, og i årene som fulgte kom det uklare avtaler, kaldere klima, økt avstand, tøffere meldinger, andre ledere og mer misnøye. Avtalen som kom, SORT-avtalen, bar preg av det, ikke minst i oppfølgingsfasen.

Trauste NTB snappet altså opp nyheten: Barack Obama og Dmitrij Medvedev vil gjenoppta samtalene. Kanskje ikke uventet er det Obama som fører ordet: «Jeg har ikke til hensikt å forsøke å dekke over sprekkene som har oppstått» sa han. De elegante understatement’ene hans begynner etterhvert å bli mange.

For all del. Hva kjendisene har i sminkeveska er underholdende lesning til sitt bruk. Men jeg har et forslag denne onsdagen: hent heller en kopp kaffe, og bruk drøye fire minutter av tiden din til å se en opplysningsfilm om den lille skilpadden Burt, fra en gang for lenge, lenge siden. Den gangen verden var naiv, og full av redsel. Kanskje ikke ulik verden er i dag? Videoen er ingen aprilspøk. Derfor er NTB-nyheten dagens viktigste.

ps. Visste du at de nærmeste atomvåpnene fra Norge befinner seg ca en mil fra Kirkenes?

Legg igjen en kommentar