Hvis jeg skulle skrevet søppelpost

Etter å ha fått ulike typer brev i søppelposten de siste månedene sitter jeg her og tenker: hvordan finner folk på alle disse historiene de sender ut?

Det er mye man får vite via søppelpost. I det siste har jeg eksempelvis fått en rekke nye familiemedlemmer. Jeg har visstnok en datter i Kenya, en tante i Kina, en onkel i Sudan, en rekke søskenbarn i India – for ikke å snakke om en for meg hittil ukjent sønn som har funnet gull ved foten av Kilimanjaro. Det pussige er at alle disse har advokater, som sender meg epost fra gmail-adresser og hotmail-adresser. Ikke sjelden er de også slektninger av høystående statsansatte – jeg har til og med fått epost fra advokaten til finansministeren i Sudan. Noen vil ha kontonummeret mitt, andre vil jeg skal ringe et langt nummer, de fleste skriver på engelsk, men i det siste har det også dukket opp eposter skrevet av oversetterprogrammer (eller for den saks skyld kanskje utvekslingsstudenter fra 80-tallet?) som skriver epost-overskrifter slik: «Hvorfor du min friend ikke svare meg min mail». Til tross for at de aldri har sendt andre mailer enn denne ene.

På jobb får vi ofte hyggelige beskjeder i søppelpost-mappa: «Congratulations, NRK, you have won 3 000 000 dollars in our lottery!» Det er meg en gåte hvorfor vi ikke har krevd inn gevinstene for lengst, lisensen kunne vært avviklet for mange generasjoner framover dersom Hans-Tore hadde villet, og Trond hadde latt oss få lov. Men altså, vi sletter epostene, slik dere sikkert gjør på andre arbeidsplasser, også.

Men om jeg selv skulle satt meg ned og skrevet en søppelpost, kunne jeg da bare ha brukt all fri fantasi? Nei, noe måtte ha vært riktig, og ettersporbart. Litt vagt, ikke helt til å begripe, men med enkelte nøkkelfakta, passe nok til å pirre nysgjerrigheten til å skrive tilbake eller ringe. Så her kommer mitt forslag til søppelpost ut i den store verden:

Kjære den som leser dette

Jeg er advokat Tegrebrots fra Norge. Husker du det lille landet langt nord i Europa? Jeg har bragt i erfaring at du har vært i Norge, og det er i den forbindelse jeg skriver til deg i den ytterste hemmelighet. Din lille affære i Norge for mange, mange år siden bragte deg et barn. Og hold deg fast: Jeg skriver til deg på vegne av den norske finansminister som viser seg å være din ektefødte datter. Gratulerer. Som du sikkert vet er det finanskrise, sikkert også i landet som du bor i. Det er vanskelige tider nå, og din datter har bedt meg søke din hjelp. Hun har nemlig bestemt seg for å kreve sin rettmessige del av sparefondet sitt, det norske oljefondet, før bankene får fatt i det. I flere møter har hun vært tvunget til å dele ut penger til dem. Hun har forsøkt å opprette en konto på Cayman Islands for å berge unna siste rest, men det hele ble oppdaget, og hun sitter nå i husarrest i Akersgata 40 i Oslo.  Hver fredag klokken 11 må hun møte hos kongen av Norge for å si hva hun har gjort siden sist, altså en slags meldeplikt. Som advokat har jeg protestert mot denne uhyrlige behandlingen av min klient, altså din datter, men ingen vil slippe meg inn i regjeringskvartalet. De har bevoktet området med en beryktet gjeng under ledelse av en norsk banditt som heter Enra Nessennahoj. Du har sikkert sett ham på tv. Fæle greier. Han går alltid kledt i sivil, mens militsen hans bærer uniform. Man vet aldri hvor han dukker opp. Nå for tiden går han ofte rundt med megafon og roper de skrekkeligste ting ut i gatene, og militsen gjør som han sier. Sent i går kveld sendte min klient ned et papirfly fra sitt avlukke høyt der oppe i husarresten, og på dette papirflyet stod din epostadresse. «Kontakt min far, han vil vite hva han skal gjøre» stod det skrevet. Så derfor ber jeg deg – ikke bare som advokat, men også fra en far til en annen: Hjelp din datter med å flykte fra landet og å plassere pengene. Alt jeg trenger, er ditt kontonummer som vi kan sette pengene inn på, samt en fullmakt om at jeg, på vegne av din datter, kan forvalte denne kontoen. Vis ansvar. Hjelp din datter. Hun ber meg hilse så mye. Vis aldri dette brevet til noen. Hvis du ikke synes det er trygt å svare på denne eposten, kan du istedet ringe meg på telefon 829 04444.

Vennlig hilsen Tunk Tegrebrots

2 tanker om “Hvis jeg skulle skrevet søppelpost

Legg igjen en kommentar