Får jeg noensinne vite det?

Jeg fant den i skapet der turutstyret mitt ligger. Inneklemt mellom to primuser (dem skal jeg fortelle om en annen gang) og en godt brukt flueboks fra 1983 lå den der. Den er har sett sine ting, og jeg aner ikke når den er fra. Men får jeg noensinne vite hva som er på den? Jeg husker det nemlig ikke selv. Og nå for tiden er det ikke godt å si hvem som husker hva. Men jeg vet hva jeg skal gjøre med den om det faller seg slik. Fingre som famler målbevisst i mørket. Jeg bøyer den litt ut for å få tak i fliken. Så trer jeg den på. Når den først er der inne, kan jeg skru på lyset. Jeg savner den prosessen litt.

Eksponert. Men får jeg noensinne vite hva den har sett?

Dette er altså en svarthvitt-film. Jeg har selv hatt den i et kamera, men jeg husker ikke når. Og nærmeste fungerende fotobutikk er svært langt unna, så jeg må ordne opp i dette selv. Det er nemlig det som er greia: Å gjøre det sjæl. For den som ikke husker det, eller aldri har sett slikt før: Den er eksponert, fordi filmfliken er inni rullen. Filmtypen er den trauste sliteren Kodak TMAX 400, den du kunne fremkalle i Afrikas jungel i trettitre varmegrader eller i Karasjok rett under null, bare du hadde en klokke på deg. Den kunne presses til de store dybder og kontrasteres til de store høyder. Men jeg får ikke tak i fix, derfor aner jeg ikke om jeg noensinne får se hva det var jeg fotograferte. Jeg har funnet en skvett gammel fremkallervæske og et eldgammelt stoppebad, men den avgjørende fix’en, som sørger for at negativene blir værende på filmen, den mangler jeg. Det er en liten gul pose med fiksér-salt, som den korrekte betegnelsen på det er. Hvis man søker på ‘fix’, forteller Wikipedia at det er «er en norsk kjede av butikker som selger interiørvarer direkte fra fabrikk». Søker man på ‘fiks’, forteller nettet meg at jeg har en fiks idé.

7 tanker om “Får jeg noensinne vite det?

 1. Jeg skal sjekke kjelleren hjemme hos moren min neste gang jeg er innom. Der hadde faren min fullt utstyrt fremkallingsrom, rødt lys og alt – kanskje ligger det igjen en (eld)gammel pakke fix? Lurer på om det er datostempling på dem?

 2. Trenger du fix, gjør som følger: http://www.fotoimport.no/
  venstre meny: Produktmeny- fotopapir,film kjemi- sort/hvitt kjemi – fiks –

  Så vil jeg foreslå denne: TS7 TETENAL VARIO FIX PULV 5.00L kr 55.00

  Dag som jobber her kan svare deg på det aller meste du måtte lure på om film og fremkalling. Kanskje alt. Så det er håp for filmen din, om du vil 🙂 Lykke til.

 3. Og kanskje kjøper du en ny frisk fremkaller med det samme. Og stoppebad trenger man jo egentlig ikke. Det holder lenge å skylle gjennom boksen et par ganger.
  🙂 Og kanskje kan du eksponere noen svart/hvitt filmer til mens du er i gang og hive oppi boksen sammen med de gamle minnene?

 4. Stilig! Jeg skulle gjerne ha hjulpet, men jeg slengte alt mørkeromsutstyret mitt for 10 år siden, ca. Hadde noen poser fix stående i påvente. Men nå er de bortevekk. Men jeg tror det finnes et sted her i Stavanger at jeg kan få tak i. Skal jeg lete?

  God påske!

Legg igjen en kommentar