Det du ikke visste om oppvask

Det er verdens bokdag. Og det er svært mange gode tips her ute om hvilke bøker som nå er det siste, det beste og det mest spektakulære. Jeg kan anbefale kvalitetsbloggere som Lindkvist og Bharfot om du trenger tips til hva du skal lete i hyllene etter. Hos Bookhouse Girls finner du stadig nye og spennende forfattere. Her hos meg får du Husmorboken på verdens bokdag.

Eksemplaret jeg sitter med kom i 1945. Boken utgjorde pensum for minst to kvinnegenerasjoner ved porten til voksenlivet, det vil si for de kvinnene som valgte Husmorskolen. Dette var fem- og ti-månedersbaserte kurs, og målet var å forberede kvinner på et liv i hjemmets tjeneste. Boken jeg har er gitt fra Leif til Astrid, står det med fyllepenn inni boken. Kanskje gitt fra en bror til en søster som skulle etablere seg? Det er lite trolig at Leif selv leste boken, men det kan godt hende at Astrid kjente stor lykke over å holde den ferske boken i hendene den gangen i 1945. Landet var fritt, landet skulle bygges på nytt, og det var bruk for alle. Ikke minst hvilte det et stort ansvar på dem som skulle holde hjemmet sammen. Astrid var nok en av dem.

I Husmorbokens femte opplag er språket engasjerende, moderne og motiverende. Særskilt sjarmerende er visdomsordene som kapitlene er krydret med, og som påminner kommende husmødre om den stolte tradisjonen de skal bære videre. Og pensumet er stort. Boken begynner med en spennende innledning om hvorfor et velstelt hjem er viktig. Men ganske raskt – ikke mer enn noen få avsnitt senere – gyver forfatterne rett på det praktiske. Og jeg fant kanskje Norges første oppfordring til enøk-tiltak allerede på side 8: Fordi elektrisitet stadig blir en viktigere oppvarmingskilde i et norsk hjem, må en sørge for god isolasjon i huset.

Husmor-emnene blir deretter tatt med fra rom til rom, slik forfatterne anser et godt hjem for å være innredet. Kapitlene er så fullstappede med detaljer at det vil føre for langt å omtale hvert enkelt av dem, men noen eksempler kan jeg ta: Det er tydelig at i 1945 ble betydningen av en vel forberedt og gjennomført oppvask, husvask og klesvask sterkt vektlagt. Nesten femti sider tar ene og alene for seg vasking. «Slurv med oppvask er nesten det verste av alt slurv», heter det i innledningen til det femsiders tettskrevne kapitlet om oppvask.

Etter min mening har boken et stort pluss i kapitlene om slakting og oppdeling av kjøtt. Oppskriftene på flekkfjerning er også svært informative, jeg likte spesielt godt flekktabellen på side 116-118, alfabetisk oppsatt fra Alkalier til Søle. Boken fortjener også ros for beskrivelsen av hermetisering.

Det er imidlertid enkelte ting som trekker ned. Boken nevner ingenting om arbeidsdeling i hjemmet, og i avsnittet om kaffeservering står det at «folk med dårlige nerver må ikke få kaffe». Jeg er litt usikker på hvordan dette siste skal praktiseres. Bokens beskrivelser av vask av lyspærer er ikke å anbefale. Og i illustrasjonen over kvinnekroppen på side 219, figur 19, har klitoris antakelig blitt utelatt ved en trykkfeil.

En sterk treer «Husmorboken«, Liv Gleditsch, Jorun Kolsgaard, Dina Larsen, Henriette Wenche Nissen, Dorthea Rabbe, Ingrid Rasmussen, I. Reichborn-Kjennerud, Bertha Senstad, Axel Strøm, O. Strøm, Hildeborg Trumpy.
J. W. Cappelens Forlag 1945. 544 sider innb.
Ca kr 250,- på antikvariat.

5 tanker om “Det du ikke visste om oppvask

  1. Jeg visste med sikkerhet at jeg hadde/har noe som heter klitoris, men at jeg har en forgård også, det var faktisk helt nytt for meg. Takk for opplysningnen! Jeg trives allerede med å ha min egen forgård. Det er fantastisk! Setninger som: «I nattens mulm og mørke møttes de i forgården..» får nå en helt annen og morsommere betydning. Eller hva med en hemmelighetsfull sms: «Møt meg i forgården kl. 00.50.» Herlig! 😀 Nå er det natt, og jeg tar min nye forgård med meg og entrer sengehalmen. Sov godt!;-)

  2. Forgård. For et fantastisk ord! Jeg har saumfart tverrsnittet uetn å finne helvetes porter, som jeg innbiller meg skulle være rett bak. Men der er det en mormunn. Mormunn? Som fører opp til et livmorlegeme?
    Imponerende. Og skremmende hva jeg ikke vet om egen kropp.

  3. «Folk med dårlige nerver må ikke få kaffe», haha. Men helt far out virker det ikke. «Slurv med oppvask er nesten det verste av alt slurv»? Jada, det vet jeg alt om.

    Og takk for anbefaling, veldig hyggelig! Lenker deg opp hos meg også med en gang, kulturbloggere unite 🙂

  4. Jeg fant jammensanten samme bok i mine hyller. Heller ikke i 4.opplag har kvinnene fått klitoris. Den kom nok ikke til Norge før en del senere antar jeg. Det er nok en del som enda ikke har fått med seg at den har kommet for å bli. Jeg leser også at «overiet ligner i form og størrelse på en krakmandel». En krakmandel du. Som etter et lite søkt viser seg å være en variant av søtmandel. Javel. Så vet man det. Man har altså en forgård, og nå også krakmandler å varte opp med.

Legg igjen en kommentar