Nattlig frikobling

De av oss som i ny og ne tar natten til hjelp kommer gjerne morgendagen i møte med nye inntrykk. Det er til tider god grunn til å utsette søvnen en times tid, bare for å få med seg litt påfyll til annerledestenking. Her kommer inspirasjon og beskrivelser for å sette fart i motet: Ta i bruk natta. I alle fall deler av den.

Foto: Jakob Arvola

Det var borte hos Tornerose jeg så at vi er flere som har sett natten slik. Og i fjor høst ble jeg kvitt mørkeredselen. Det var ingen hemmelighet at jeg var mørkredd, nei. Jeg hadde vært det hele livet så lenge jeg kunne huske inntil den kvelden. Omvendelsen skjedde på en mørk og øde gangsti. Gatelysene lå hundrevis av meter bak meg. Plutselig, der jeg gikk i egne mørke tanker, snudde jeg meg, ikke mot lysene bak, men mot mørket ved siden av meg. Da skjønte jeg det: Det finnes så mye annet å være engstelig for enn mørket. Forsåvidt ingen trøst, kanskje, men redelsen for mørket slapp taket. Den kvelden ble til natt uten engstelse. Virrvarr skrev den 3. desember i fjor om en slags opplevelse som lignet min.

Foto: Jakob Arvola

Her på 70 grader 4 minutter og 32 sekunder nord, 29 grader 45 minutter og 2 sekunder øst er det ikke mørkt om natten nå for tiden. Det er riktignok tre uker til midnattsola er her, men nettene er helt mørkeblå, om to uker er de lyse-lyse blå for deretter å ta en slags ettermiddagsaktig farge etter 18. mai. Natten er helt annerledes da. Og det er svært vanskelig å sette musikk til slike netter. Noen ganger kan det være Debussy, andre ganger, slik som det er ved havet, kan det være Imperiet. Men som regel er det helt greit å bare la lydene være slik de er: en og annen sjøfugl, en og annen bil, en og annen frisk bris og en kvist som knirker i ei bjørk. Eller i en by: siste trikk som buldrer fordi og krenger i svingen. Fjern lyd fra et lyskryss som skifter til grønt. Helt ok med natt, er det ikke?

11 tanker om “Nattlig frikobling

 1. Ja, jeg liker natten. Det er mye bedre rom til å tenke. Spesielt nettene nå om dagen, som til tross for at det ikke er mørkt ute, er natt allikevel. Det er noe trolskt over lyset her oppe. Jeg finner ikke noe bedre ord for det enn trolskt. Som Bjerke sier det: «Bare natten har verdensrom».

 2. Natten

  Natten er til
  ikke bare for glemselens ro.
  Den er til for din tro
  og dine tankers flakkende ild.

  Natten her
  er ikke bare et stjernevær.
  Den er summen av livet og alt som er til!
  Ikke sov!!

  Natten er til for den som våker og ser.
  Det er om natten at livet skaper
  og allting skjer,
  men sønnen er dødens efteraper.

  Morgenens luft er som bølgeskum.
  Dagen har varme å glede seg over
  Kvelden har fred.
  Men bare natten har verdensrom!

  – André Bjerke

  Jeg tror André Bjerke har helt rett. Det er om natten jeg lever – og slik trives jeg best.

 3. Jeg elsker natten. Her på «landet» er det helt stille, sånn ordentlig stille, slik at du hører den ene bilen som komme forbi den timen lenge før den fakitsk kommer. Vinternetter er spesielt flotte. Å gå ute i tretiden på vinteren, høre snøen som knaker unden føttene dine, puste inn den kalde vinterluften. Slikt er herlig.

 4. ikke for å ødelegge stemninga i kommentarfeltet, men er ikke nattens stillhet og mørke litt myte også?

  Som *kremt* a-menneske (eller kanskje ikke helt), har jeg opplevd samme stillhet i veldig tidlige morgenstunder. Før bilene er ute i trafikken. Før mennesker har rukket å komme seg ut av husene.

  Dette er en stillhet jeg verdsetter. Det er akkurat som at jeg eier gatene.
  Men jeg slipper samtidig å nifses av skumle troll og voldtektsmenn 😀

 5. Fy søren og ok det er med natten. Og fy søren og man trenger ett slik nullstillingssted. og jeg skulle gjerne likt å ha testet ut nattvandring med alle slags lys slik du har de nord, og ikke minst med andre kulisser enn oslo. ikke for det, jeg liker at oslo sover, det har sin sjarm det og. Men som alt godt skriver, får jeg noen ganger dårlig samvittighet for å holde meg våken om natten og sove bort mer av dagen. Men jeg skyver den vekk. Alt handler om prioriteringer, og heldigvis er jeg fri til å prioritere slik jeg vil i livet mitt 🙂

Legg igjen en kommentar