Sennepsegg med løk og det du ellers gikk glipp av

Hvor hardkokt går det an å bli? Finnes det andre smaker enn det tørre? Du trenger en vanlig onsdag kveld, fire egg, en sterk og søt sennep, en halv løk, noen reker og smør. Samt tankene på alt du ikke fikk. Det hele er usedvanlig enkelt: Kok eggene passe harde. Det er til tider vanskelig å si hva som er hardkokt. Er man egentlig hardkokt når man fortsatt har en viss bløthet igjen i kjernen? Når det er mykt innerst inne?

Tenk på alle menneskene vi aldri skal møte. Alle dem vi bare skal se gå forbi, uten å hilse, uten å kjenne dem igjen eller møte dem noe sted. De fleste skal vi aldri se i øynene eller stanse opp ved, de skal bare gå forbi. Og du skal gå forbi dem. Det er ikke noe å gjøre, annet enn å innse det. Vi rekker ikke alt. Tenk på alle dem du aldri får ta på! Alle dem som bare skal stå som et hastig avtrykk, eller et inntrykk, eller en tankeflukt. Den du aldri skal kjenne våkne sakte og vite er din. Det er i grunnen ganske mange. For å være nøyaktig: mesteparten av verden.

Når eggene er ferdige, kan du dele dem på midten med en skarp kniv. Eggene skal fortsatt være varme. Skrap ut eggeplommene i en bolle, og bland i litt sennep etter smak, hakket løk, og meierismør. Når det som er hardkokt fortsatt er varmt, smelter selv det som har vært holdt kjølig. Rør godt rundt. Det lages noe nytt der nede i bollen nå. Hardkokt møter kjølig.

Tenk på alle barna du aldri fikk eller skal få. Alle dem som forble en drøm eller en opplevelse en hastig natt. Rent teoretisk og biologisk, som mann, er det to hundre millioner barn jeg ikke får hver eneste dag. Enkelte dager det dobbelte. Forfølger man tanken, blir man jo rar. Men tenk over det. Tenk på alle dem du aldri skal kunne støtte deg til eller støtte når det blåser. De som bare stanser ved deg et kort minutt, et kort øyeblikk, eller et raskt øyekast. Det er ganske mange. Men det er og forblir en umulighet. Man kan drømme seg til dem, eller de til deg, men du møter dem aldri.

Det finnes naturligvis en annen måte å se det på. Du kan tenke på alle dem du har møtt, på godt og vondt. Ønske dem alt godt. Og du kan tenke på dem du har nå, og tenke dem inn i en sammenheng. Og alle barna – hva er meningen ved å dvele? Du har fått noe gratis, uten å ha bedt om det: deg selv. Og oss andre rundt deg. Forresten er det jo en hel del mennesker du fortsatt skal møte. Men verken de eller du vet det. Er ikke det litt fint?

Fyll eggene med den fortsatt varme massen. Dette er ikke gaffelmat, dette spises langsomt med fingrene. To våte reker, deretter litt egg. Og slik fortsetter du. Langsomt.

Pris for sennepsfylte egg med løk: ca 40 kr. Pris for å være hardkokt og innesluttet helt for seg selv: ukjent.

3 tanker om “Sennepsegg med løk og det du ellers gikk glipp av

Legg igjen en kommentar