Serieanbefaling for rare mennesker

Hvor rapende gal går det an å bli på en arbeidsplass? Hvor absurd er det mulig å føre en samtale? Og hvor mye surrealisme er det mulig å få inn på et sykehus? Dette er serien for deg som liker det rare.

Det begynner å bli noen år siden det danske filmgeniet Lars von Trier kom med denne serien som har det meste, det verste og det mest spektakulære av intriger. «Riget» kom første gang i 1994 og «Riget II» i 1997, og ble vist på NRK med stor suksess for noen år siden. Vi er på Rigshospitalet i København, der en av de første vi møter er fru Drusse (spilt av Kirsten Rolffes), en notorisk hypokonder som har vandret inn og ut av ulike type utredninger gjennom lang tid. Ikke mange minuttene ut i første episode trer en av seriens største roller inn i handlingen, den svenskfødte overlegen Stig Helmer (Ernst Hugo Järegård), som mistrives på sykehuset med hver trevl i seg. Ikke bare vantrives han på arbeidsplassen, men han nærer et intenst hat til hele Danmark. Flere av seriens høydepunkter kommer ved den svenske overlegens monologer til seg selv, der han høyt erklærer sin forakt for landet han befinner seg i.

Det er mye å glede seg til: Den erfarne tyske skuespilleren Udo Kier som et stykke ut i serien trer inn i en surrealistisk rolle som baby. Leger med hemmelig losje i kjelleren, en medisinerstudent med blodskrekk, legen som utfører eksperimenter på seg selv, samt døden som kjører ambulanse.

I «Riget» dukker ondskap, renspikket vrøvl, spenning, gjenferd og rare rollefigurer opp når du minst venter det. Episodene i serien avsluttes alltid med regissørens egen kommentar i form av en standup (på filmspråk betyr det å stå snakkende som seg selv rett i kamera), og alle episoder innledes med den samme prologen, i seg selv verdt å fremheve:

[pro-player width=’530′ height=’350′ type=’FLV’]http://www.youtube.com/watch?v=-WVP0MXIIdU&feature=related[/pro-player]

Rolffes og Järegård har dessverre gått bort, og dem ble det vanskelig å erstatte, blant annet derfor kom det aldri noen oppfølging til kultserien. Men kikk i hyllene neste gang du er på butikken eller i nettsjappa. Vel verdt å ta med seg. Hekta blir du. Jeg må dessverre trekke litt ned for slurv med tidskodingen på de norske undertekstene. Jeg vet at slikt irriterer.

 
Sterk femmer«Riget» I og II, 1994 og 1997, regi: Lars von Trier
278 + 297 min
DR/Zentropa Entertainments

4 tanker om “Serieanbefaling for rare mennesker

  1. Sjølv om eg ser av lanseringsåra at eg var ganske vaksen då eg såg desse seriane, så kjenner eg at eg syns dei var ganske skumle. Estetikken, fargane, det filmatiske uttrykket var veldig spesielt. Eg ser for meg det gulaktige lyset over ansiktet til herr Järegård der han fresar og bjeffar rundt seg.

  2. ca.strømsnes: Nei, hjelpe meg, ikke i en bunkers!
    Alt godt: Ja, det ligger alltid et oransjegult og grønnaktig skjær over enhver scene, samt håndholdt kamera. Like skummelt som lydene i «Fuglene», som jeg hører i bakgrunnen her jeg skriver.

  3. Å, Riget var favoritten min da den gikk. Tror jeg sjelden har ledd så godt av en serie. Noe gøy: i boka Idealister av den danske forfatteren Scherfig, heter en av hovedpersonene fru Drusse og er en sprø dame med krystallkule og samtale med åndene o.s.v. Er sikker på at Von Trier sender en hilsen til (avdøde) Scherfig med denne personen.
    Syns forresten den var litt skummel også da jeg så den.

Legg igjen en kommentar