Men dette var ille

Og det var pinlig ille. Stort sett skal journalister selv få lov til å kjenne pusten fra publikummet sitt i ryggen, men noen ganger er det helt på sin plass at vi som er kolleger reagerer.

Det er journalist Paul A. Nordal som på ABC Nyheter anmelder Madonna-konserten i går. Hva journalisten mener om Madonna, og konserten, er egentlig revnende likegyldig – for så langt har verden kommet at vi ikke aksepterer elitistisk megafon-orde: Gå dit, hør dét, du skal mene ditt og tenke datt. Strengt tatt er det verre enn som så: Det er hele troverdigheten i ABCs dekning av kulturstoff som står på spill når nettstedet publiserte en såpass nonchalant, omtrentlig og historieløs anmeldelse. Jeg var selv ikke på konserten, men det hindrer meg ikke i å forvente innsiktsfull omtale.

Madonna er ikke et 51 år gammelt åttitallsfenomen, som ABC Nyheter forvirrende antyder. Madonna er verdens fremste kvinnelige trendsetter innen popmusikk og mote. Det er heller ingen «dype bassganger» i Madonnas produksjoner, verken på platene eller konsertene som er utgitt: Det er nøye uttenkte lydbilder og landskap, omhyggelig komponert og designet for å skape sounden av Madonna. Anmelder forteller at konserten på Valle Hovin virket «overprodusert». Jeg har aldri i mitt liv vært på en Madonna-konsert, og jeg skulle føle meg veldig kvalifisert for å hevde at en slik konsert er «overprodusert». Jeg forstår heller ikke hva en såkalt «overproduksjon» er. Mye lyd? Stramt koreograferte dansere? Artikkelen fremhever jo nettopp stramt koreografert dans. Noe dans skal være: strengt koreografert. Jeg kan ikke forstå hvordan en Madonna-konsert skal kunne ha plass til improvisert dans fra scenen?

At artikkelen er hastig nedtegnet med en rekke skrivefeil og upresise beskrivelser gjør ikke dette bedre. Jeg har stor tro på ABC Nyheters intern-evaluering etter å ha slaktet popikonets besøk i Norge – og det kommer garantert flere kvinnelige superstjerner til landet. Noe anmelderen hos ABC Nyheter er overbevist om at det ikke gjør. Oppsummert, min anmeldelse av anmeldelsen:

Terningkast én for slurvete anmeldelse av Madonnas besøk i Oslo

ABC Nyheter: «Stilig, men statisk»,
anmeldelse av Madonna-konserten, slurvete og
historieløs.

10 tanker om “Men dette var ille

 1. Og en annen sak: jeg forsvarer alles rett til å ha en mening om Madonnas eller hvem som helst sin musikk og prestasjon. Men det jeg synes er underlig, er et rart fokus på at hun er 51. Jeg har sett det flere steder det siste døgnet – er det fordi hun er 51, kvinne og fortsatt har erotiske innfallsvinkler? For det første er det jo aldeles perspektivløst å kalle 51 år for noen alder. For det andre er det pussig å koble sensuelt uttrykk til alder. Og for det tredje: 80 år gamle menn som greier å stable seg på scenen med en trompet eller gitar blir geniforklart.

 2. Du skulle hatt applaus for dette.

  Jeg er på siden av de som ikke er kjempebegeistra for Madonna, men det er bare fordi det ikke er min type musikk. Og selv om det ikke er det, innser jeg genialiteten i det hun gjør, hvor mektig innflytelse hun er, og hvor imponerende det er. Å henge seg opp i alder, og kritisere gudvethva ut i fra dette er idiotisk. Er lei av å høre om alderen hennes, den er da inkonsekvent så lenge hun presterer og lager god musikk som fenger folket.

 3. Hei, Jakob! 🙂
  Nå skal jeg straks i vei ned til Toften …
  Skulle bare nevne – vet du at du er tagget?
  Sjekk min post 10 gode ting! 🙂
  … prøvde få sakt det til deg her en dag, men er usikker på om det ble lagt inn!? NÅ vet du det, ihvertfall!
  Klem på deg

 4. Søkte etter noen anmeldelser av Madonna-konserten, og fant blant annet en anmeldelse av anmeldesen.

  Kult nok, men det første som slår meg er hvorfor man finner på å anmelde en anmeldelse av en konsert man aldri var på?

  «Overprodusert» er et typisk fyllord. Enten forsøker man å fortelle andre at man vet mye om ting man ikke nødvendigvis vet så mye om, eller så evner man ikke å være mer eksakt i sin beskrivelse – men det ble kun brukt ett sted: I ingressen. Madonna-konserten var preget av at de aller fleste låtene var endret til å skulle følge en rød tråd, noe som i stor grad fjernet særpreget til de forskjellige låtene. Selv de «gode, gamle» låtene ble fremført i remixet versjon – preget av techno og innslag av «tic tac». Hvor mye skal én enkelt låt få lov til å prege en hel konsert?

  Journalisten fikk klart frem at låtene var betydelig endret, og minte lite om Madonna som man har lært seg å kjenne henne opp gjennom all årene.

  «Det er heller ingen dype bassganger i Madonnas produksjon, verken på platene eller konsertene som er utgitt,» skriver anmelderen av anmeldelsen – og hva er vel jeg som bruker tid på å kommentere det igjen…?

  Vel, vi får ta det viktigste. «Produksjonen» relaterer seg til denne konserten, ikke tidligere utgivelser eller konserter (sic!). Egentlig er det ikke noe å henge seg opp i. Jeg sto forskjellige steder i løpet av konserten og snakket i tillegg med folk som sto helt andre steder. Lyden er som alltid avhengig av hvor man står, når man er på konsert. Jeg syntes lyden var litt over middels, men at det var bra med bass i produksjonen av denne konserten, må man ha stått veldig langt bak på Valle Hovin, for ikke å ha fått med seg.

  Jeg tror vi må gå litt tilbake til mitt tidligere utsagn om «gode, gamle» Madonna. For det er nå en gang slik, at Madonna har levert varene år etter år, og har fan i et bredt spekter av aldersgruppen. Og det er samtidig slik, at de som likte Madonna for over 20 år siden, ikke nødvendigvis liker like godt det som har blitt levert det siste tiåret. Og hvordan skal man klare å tilfredsstille alle – jo spille godlåtene fra både eldre og nyere tid. Når man da remixer de gamle låtene til det nær ugjenkjennelige, trygler man om hardt skyts fra en stor andel av sitt publikum.

  Hvis det at man trekker fram noen låter fra åttitallet (for å framheve dette problemet) og mot slutten nevner alderen til artisten, skal være nok til å hevde at journalisten framstiller Madonna som et «51 år gammelt åttitallsfenomen,» da bør man gre seg varsomt, mens man venter på torsdagskonserten. For makan til å være hårsår, skal man lete lenge etter.

  Konserten var en skuffelse, og anmeldelsen ga nettopp det inntrykket. Forhåpentlig blir torsdagskonserten et hakk bedre, men jeg tviler sterkt. Kanskje får dere et ekstranummer, for tro det eller ei. Det ble ikke noe på tirsdag, og det har jeg aldri noensinne opplevd på en konsert tidligere. Uavhengig om det er Pink Floyd eller Svigermors Drøm som har stått på scenen!

 5. Var på den andre Madonna-konserten på torsdagen; min kommentar om konserten; show – mye remix og ingen nostalgi! – opplevelsen ble også veldi hemmet av et meget «sint» vær denne kvelden – det striregna over alle oss 40 tusen iført regnponchoer og som klart hemma fysisk utfoldelse og ekstatisk oppførsel- kan tildels skjønne at et ord som «overprodusert» blir brukt om konserten- det ble mye videoshow bak Madonna og dansere- og dama er supersprek!

Legg igjen en kommentar