Opp med hendene, det er fra Arbeiderpartiet!

Har De tatt på Dem selv i det siste? Arbeiderpartiet ser Dem! Jeg fant heftet på et antikvariat i Oslo. Det er opprinnelig skrevet av dr. med. Max Hodann, oversatt til norsk av stud.filol. Halvard Manthey Lange og stud. med. Sven Oftedal. Og, av alle ting: Utgitt av Det Norske Arbeiderpartis Forlag i 1929. Og det står svart på hvitt: Bli ferdig med det. Først som sist.

Det er kanskje litt urettferdig, men jeg kom på tanken om det jeg hadde i bokhyllen da jeg leste nettidsskriftet Ungdom & Medier i dag. Der går prosjektleder Jarle Haugland til frontalangrep mot NRK-programmet Juntafil, som sist lørdag la opp trekantsex som tema. Han mener at NRK gir skadelige sexråd, og advarer mot å signalisere at sex er noe man eksperimenterer med. Det som er synd, er at det ikke er mulig å diskutere saken på nettstedets egen artikkel. Derfor inviterte jeg Jarle hit til bloggen for å kommentere og utdype, noe han sa seg villig til.

Jeg er ikke enig med deg i at NRKs Juntafil opptrer uansvarlig, Jarle, men jeg synes tankene dine er verdt en utdyping, og ikke minst høre mine egne leseres mening. For det er vel neppe tvil om at holdningene våre har utviklet seg noe siden selveste Arbeiderpartiet definerte hva som var synd i sengen?

8 tanker om “Opp med hendene, det er fra Arbeiderpartiet!

 1. He he, interessant å bli sammenlignet med en 80 år gammel Ap-bok.

  Først: På ungdomogmedier.no er det mulig å kommentere/diskutere, så der er folk hjertelig velkommen til å bidra med sine innspill.

  Min reaksjon til Juntafil-gjengen, som forøvrig har tatt opp mange viktige tema opp igjennom, er selvfølgelig farget av at jeg mener trekant- og gruppesex er en form for seksuell eksperimentering som ikke er bra for oss mennesker.

  For meg handler det ikke om å forsvare noen kristen seksualmoral eller å definere noe som synd. Det jeg savner, er stemmen som våger å trekke opp noen linjer for å beskytte den gode sexen. Slik veiledningen på Juntafil var denne lørdagen, var de tydelige rådene fraværende, og døren ble åpnet inn til en seksuell eksperimentering

  Dermed etterlater man tenåringer alene til å manøvrere i et landskap der det hadde vært sunt med noen voksne stemmer. De kunne noen ganger lukket en dør eller to inn til spennende verdener som kan skade mer enn en tenåring er i stand til å vurdere der og da.

  Det jeg lurer på, er om verdisynet som ble formidlet på Juntafil denne dagen er en bevisst holdning fra NRK?
  I tilfelle er jeg dypt uenig med dem, og mener at veiledning inn i gruppesex skader mennesker. Hvis ikke dette er et bevisst verdisyn, bør NRK gå en runde innad om hvilke verdier som skal farge og forme deres seksualveiledning.

  Forøvrig: Personlig mener jeg aldri at Ap har hatt noen egentlig autoritet til å definere hva som er synd. Vi må nok lenger tilbake i tid enn det, til han som en dag skapte menneskene og sexen, og var veldig fornøyd med det han hadde skapt. 🙂

 2. Jeg blir like imponert hver gang jeg hører fra sånne som deg, Jarle. Er det fortsatt folk som mener at det er skadelig å ha ett «eksperimentelt» seksualliv? Imponerende, virkelig imponerende.

  Men hva vet vel jeg. Jeg er jo åpenbart skadd for livet, siden jeg er dame og liker sex. Du mener vel at jeg har eksperimentert også, jeg har jo både drevet med BDSM og gruppesex. På eget initiativ! Å nei, jeg kommer til helvete, hvis jeg ikke allerede er der, så skadd jeg må være. Eller hva?

 3. Ja, det er fortsatt folk som meg. Vi går midt i blant dere, forkledd som vanlige mennesker…

  Det er ikke min oppgave å diagnostisere ditt følelsesliv. Heller ikke å avgjøre din evighet.

  Mitt poeng med dette, er at sex er noe av det sterkeste i vårt følelsesliv, på godt og vondt. Å sende ungdommer ut for å eksperimentere med det, uten noen form for grenser utover hva de føler der og da, er å la dem spille russisk rullett med eget følelsesliv.

  Ungdommer fortjener bedre veiledning en det. De trenger å bli veiledet inn i god sex, og mitt syn er at det skjer i et forpliktende, monogamt forhold, preget av trofasthet, respekt og ikke minst, trygghet.

 4. Tja, hva mener så jeg. Er litt midt i mellom. Grenser er bra. Veiledning det samme. Faktisk tror jeg man i Juntafil har drevet med dette. Oppfordring til sikker sex bl.a.
  Hørte ikke programmet det er snakk om og er en av de som skifter kanal når de kommer på. Blir bare for mye «er’e natturlig»-prat. Hadde vært mer interessant med et samlivsprogram. Det ungdommen (og vi andre) virkelig trenger gode råd på, er hvordan få et samliv til å fungere. Hvordan få og beholde en kjæreste. Med og uten barn. Barna ser det ut til at man klarer å lage, uansett sexualundervisning.

 5. Ja, det er jeg helt enig i…den tanken känns sorgelig….

  Jeg er glad jeg var ung i en tid, da man fikk utvikle sin seksualitet i fred, uten at kule programledere og andre måtte diskutere opp og i mente hva som er NORMALT(?) for en ungdom.

  – men alikevel ikke lengre siden, enn at seks var en naturlig ting.

 6. Vil anbefale alle å lese Jens Bjørneboes Uten en tråd, som jo har sine svakheter, men som allikevel sier noe av det klokeste om sex jeg noensinne har hørt :»seksualiteten er uskyldig så lenge moralbudene om redelihet, mot, alminnelig menneskelighet og hensynsfullhet følges».
  Vi prater mye om seksualitet, og om hva som er «vanlig» og om moral, og vi bekymrer oss spesielt for ungdom og seksualitet. Ja, seksualitet er en stor del av oss som mennesker, men kanskje burde vi heller fokusere på å gi både ungdommen og oss selv trygghet og sikkerhet i resten av livet, og med seg selv. Da ville kanskje ikke være så utrygge i forhold til seksualitet?

Legg igjen en kommentar