Og vi bare satt og så på

Finlenderne tok den fra oss. Nissen. Jeg dekket åpningen av det vanvittige Santa Park i Rovaniemi på slutten av nittitallet, der nissen fortsatt sitter året rundt med sine nisseundersåtter, i et sanseløst, smakløst og ugjenkjennelig sukkerslott under jorden. De stjal ham, julenissen, og vi gjorde ingenting med det.

Nå har nisselandet i Nord-Finland forlengst blitt milliardbutikk. Altså, folk kan skrive til «Santa Claus, The North Pole», og så kommer brevene fram til Rovaniemi. Der blir de tatt hånd om av kyndige funksjonærer, ønskelistene sortert, katalogisert, og stikker du innom kan du la deg avbilde på fanget til Julenissen – jeg vet ikke hva det koster for tiden, men det er dyrt. Tilbake sitter den norske fjøsnissen og den svenske tomten og lurer på om det er bruk for dem mer. Snakk om å stå med nisselua i hånda.

Men til alle nisser som ble forbigått, jeg skal hviske dere noe: Santa Park er grusomt. Og når Julenissen har dratt til Finland, danser smånissene som de vil i heimen:

[pro-player width=’600′ height=’370′ type=’video’]http://www.jakobarvola.com/nissedansen.flv[/pro-player]

5 tanker om “Og vi bare satt og så på

 1. Aaah! Der kom nissen hjem igjen, ja!

  Min datter på 11, snart 12, er nå overbevist om at hennes onkel er nissen. Hun så bildet av ham et par uker etter jula for noen år siden, i det han tok en slurk kald leske under nissemasken.

  Likevel spurte hun i går, og var insisterende på at jeg skulle fortelle sannheten: Den Nissen som er i Karasjok, på låven der, den lille som tusler i snøen og som vi har sett spor etter…er _det_ den ordentlige Nissen? Nå må du si sant, altså, mamma!

 2. Hihi 😀

  Da jeg bodde i Frankrike fikk familien min der nede noen sånne norske fjøsnisser til jul. Moren i familien syntes de så grusomme og skumle ut og kunne ikke forstå hva de hadde med jula å gjøre! Måtte forklaring til!

 3. They stooole it from ussessss…
  Men, vi kan jo være først på noe annet.
  Påskeharen forsempel.

  Så kan vi også få besøk av feite amerikanere og nyrike kinesere som vil se «the Real Easterbunny» som bor i….ja, for all del IKKE i Kirkenes.

Legg igjen en kommentar