Pølse rimer ikke på følse

Uhemmet vil jeg reklamere for de norske ordbøkene på nett. Og det er ikke bare ord og tomt prat der. Mye moro ligger mellom linjene, fant jeg ut da jeg skulle hjelpe en kollega i dag med andre ord for ‘vinterkulde’ og andre frostsprengte uttrykk. Under oppslagsordet ‘rim’ har nemlig moroklumpene i ordbokredaksjonen skrevet følgende eksempel: «‘jeg finner ikke noe r- på ‘ansikt’ «. Ved nærmere ettertanke: nei, ikke jeg heller. Og her kommer en gratis idé til de muntre redaktørene ved neste ordboksrevisjon:
«Jeg finner ikke noe rim på ansikt,
så det overlater vi til dem som kan slikt.»

I nettordboken finnes også en oversikt over de mest søkte ordene i går, siste uke, siste tretti døgn og forrige år. På topp i 2009 søkte nordmenn på ‘dessverre’. Jeg er ganske sikker på at finanskrisen har skylden: Skal man gi folk sparken eller avslag på lån, er det rimelig å gjøre det formelt riktig.

15 tanker om “Pølse rimer ikke på følse

 1. hvis det er bestemt form, altså pølsen, går det bra med Bjølsen (bydel i Oslo) eller Jølsen (forfatter). Men jeg har aldri hørt (eller sett) et tølse, fins det?

  Derimot påstås det at det å snyte seg i neven, altså uten papir, heter å tølse. I Norsk rimleksikon fra 1964 (Jacob Dybwads forlag) står heller ikke verken ansikt eller pølse.

 2. Jeg er liksom i ordhimmelen for tiden. Ord jeg aldri har hørt bare «detter inn». Hvordan VET dere alt?

  Tølse.. Tett i nesa, og vil si pølse: tølse. Ville jeg ha trodd. Dyr? Hmm.. Gneis må google!

 3. Pøhø! Om det er mannen som er morsom nå, eller om det er google som synes Gneis bør skånes for fælt, krypende dyr med hår i ørene, vet jeg ikke, men tølse er alltså:

  Tølse er et uttrykk som på bokmål beskriver handlingen å snyte seg uten lommetørkle ved å holde for det ene neseboret og blåse ut gjennom det ander for så å la snørra falle til jorden

  Pffh!

 4. Tølse er et påfunnet ord. Det oppstod så vidt jeg vet, en gang på 90-tallet i forbindelse med debatten om hva som rimer på pølse. (Man diskuterte ting da også, men ikke nødvendigvis på internett.)

  Noen foreslo at siden man ikke hadde noe godt ord for måten Gneis (ved hjelp av Google) beskriver at man snyter seg på, kunne man kalle det «å tølse». Dermed fikk man samtidig et rimord for pølse…

  Nå ser det ut som om Google regner tølse som et godkjent norsk ord. Det er det nok ikke. Norsk Språkråd står for dette og de godkjenner vel kun etter lengre tids bruk i det daglige språket, samt i literaturen. (Vet ikke om internett regnes med der.)

  Når jeg nevnte tølse var det derfor med et aldri så lite glimt i øyet.

 5. Ikke for å ødelegge den gode flyten her, men jeg klarer ikke dy meg:

  @Dnort: Er ikke alle ord i bunn og grunn påfunnet? En eller annen plass må det jo starte, og vi kan ikke bare kansellere ord sånn helt uten språkrådet!

  Når det er sagt synes jeg ikke tølse er et godt ord for den type snyting. Jeg ville heller gått for tørrsnyte, frisnyte eller utesnyte.

 6. Ord er sammensatte lyder. Det er også tølse. Men, de aller fleste ord kommer fra eller er i slekt med, andre ord. Tølse er mer tatt ut av lufta.
  Uansett så er jeg helt klar for å bruke ordet tølse. Bare jeg slipper å gjøre det. Noe av det ekleste jeg kan tenke meg…

 7. i avdelingen for pirk (på meg selv), i et brukbart rim bør vel rimordene også ha samme tonelag (tonem). Så siden pølsen og Bjølsen begge har tonem 2 (altså bønder er tonem 1, bønner er tonem 2), går det bra, men siden Jølsen er tonem 1, går ikke det. Går ut fra at tølsen også er tonem 2?

  Men jeg syns ofte jukserim er mer spennende, mye å lære av Øystein Sunde her.

 8. Er dette siden for å foreslå nye ord?

  I flere år har jeg sittet på en godbit av et ord fra min, da, 4-årige datter:

  En morgen satt hun på dolokket og lo mens hun fisket opp en bh fra skittentøyskurven og holdt den opp mellom tommeltott og pekefinger. «Hva ler du av?» spurte jeg som nettopp kom ut av dusjen. «Puppestativ!» lo hun. Vi fikk en herlig start på den dagen, og historien har varmet mange ganger siden da. Ord kan være magiske!
  :o)

Legg igjen en kommentar