Et og annet ord om værmeldingen

Jeg vet ikke om dere noen ganger har det slik som meg.
Eller, det var dumt sagt.
Jeg vet jo at noen av dere har det slik som meg.
Men jeg skal snakke om dette med værmeldinger.
Noen ganger hører
og ser
jeg på værmeldingen av ren vane. Nesten tidtrøyte.
Tidtrøyte er forresten et solid, godt norsk ord.
Det blir aldri færre av gode, norske ord. Vi bruker dem bare sjeldnere.
Men dette med værmeldingen.
Jeg har gjort meg opp noen notater om akkurat dét:

Jeg vet sannelig ikke om jeg husker fjorårets værmelding.
Hva skulle jeg i så fall bruke den til? Nå?

Det var vel egentlig det jeg har notert om værmeldinger.
Tenk at det allerede er et helt år siden.

[pro-player width=’600′ height=’350′ type=’video’ image=’http://www.jakobarvola.com/wp-content/uploads/2010/05/nymaihead.jpg’]http://www.jakobarvola.com/wp-content/uploads/2010/05/nymai.flv[/pro-player]

7 tanker om “Et og annet ord om værmeldingen

 1. Går det an å mene så lite om værmeldingen, altså? Jaja, jo, den på radioen, den klassiske på NRK, den fyker ut av det ene øret og ut det andre. Kanskje merker jeg meg om det blir uvær hvis jeg skal kjøre over fjellet. Men ellers er den værmeldingen som en helt alminnelig, overskyet vårdag.

  Derimot værmeldingene på tv og de kommersielle radiokanalene. Der normeres alt vær etter standard Oslovær. Det er irriterende. Skulle ønske de kunne sammenlignet med været som er normalt for landsdelen de melder været for. Det er ikke «surt» med f.eks to grader i oktober i Hammerfest. Skulle ønske de sluttet å komme med sånne utsagn. Som om det bare er noenogtjue grader pluss og knallsol som er det eneste akseptable været. De melder ikke været. De dømmer det.

 2. Turid: Takk skal du ha for gode ord. Måtte nasjonaldagen din bli full av trompeter og fanfarer.
  hglondal: For ikke mange år siden sa statsmeteorolog Jarl Andersen, du husker det sikkert, med sitt svært milde oppsyn og behagelige stemme: «Snøværet over Østlandet trekker heldigvis nordover». Det var ikke vondt ment.

 3. Værmeldingen passerer kun som et vindpust, husker ikke engang hva som ble meldt for en times tid siden.

  Utrolig flott stemningsbilde du skapte her. Kan du dele med oss hvilket videoredigeringsprogram (hmm, vanskelig ord) du bruker?

 4. Da jeg var liten fikk jeg aldri med meg værvarslet fra værmeldingen på radio. Den begynte i motsatt kant av landet, og jeg klarte ikke holde konsentrasjonen mer enn et fylke eller to. Og da jeg fulgte med igjen, var værvarsleren forbi hjemstedet mitt.

  Nå går jeg inn på yr.no, og leser varselet. I morgen er det meldt 10 grader. Jeg husker det var deilig og varmt i lufta tidligere idag, men hvor mange grader det var, det veit jeg ikke. Så jeg sitter med en følelse og et tall, og veit fortsatt ikke hva været blir i morgen.

Legg igjen en kommentar