Fulle sjømenn og feriepenger

Jeg får meg ikke til å bli misunnelig på folk med mye penger. Norge. Dette rare landet, med millionærer som må rettferdiggjøre hardt arbeid med å bekjenne i media. Norge. Dette merkelige annerledeslandet der Staten har bestemt at hver eneste lørdag skal en eller flere av oss bli mangemillionærer fordi kuler faller tilfeldig ned i et lotteri. Men skulle vi finne på å bruke penger, er den kollektive samvittigheten over oss med én eneste gang: Er det så lurt å bruke penger? Jeg er helt sikker på at festen i Marrakesh blir minneverdig. Måtte hell og lykke følge dem på alle hav.

Herlige juni. Med løvsprett i nord og feriepenger. Jeg tror sannelig at jeg skal bevilge meg et par nye sko neste uke. Ikke for dyre, selvsagt, å nei, det er jo fortsatt en slags finanskrise. Ansvarlighet. Dyder. Tenk på landets økonomi. Husk hva vi lærte av Gerhardsen og Margrethe Munthe og Gro og sentralbanksjefen. Hva går dine feriepenger til?

Det finnes et norsk uttrykk: «å bruke penger som en full sjømann». Jeg fortsetter lydprosjektet her på bloggen med å dele nettopp en slik lyd: Lyden av fulle sjømenn. I NRKs lydarkiv fra femtitallet, møysommelig innspilt på gamle spolebånd, finnes en slik lyd. Den ble laget for å kunne ligge under dialoger i radioteater-oppsetninger, hvis helten for eksempel skulle stige inn i en røykfylt kneipe. I røykfylte kneiper var det alltid sjømenn, og de var alltid fulle. For slik var jo sjømenn. Kjære lesere, lydklippet er rett og slett merket i arkivet med «Fulle sjømenn». God fornøyelse.

[pro-player width=’700′ height=’350′ type=’sound’ image=’http://www.jakobarvola.com/wp-content/uploads/2010/06/lydband.jpg’]http://www.jakobarvola.com/wp-content/uploads/2010/06/sjomenn.mp3[/pro-player]

2 tanker om “Fulle sjømenn og feriepenger

Legg igjen en kommentar