Generalprøve og kapteinsnerver

– Hööger… åmmm!
Det smeller i den venstre øregangen, det føles som om trommehinnen ligger der inne og blafrer. Jeg snur meg og ser rett i sverdet til kaptein Sterner. Det er et imponerende sverd. Han har akkurat brukt utestemmen med god samvittighet, og det er en åpenbart nervøs stemning i Officersvakten. I morgen er det dagen, og det er drill som skal til. Jeg skal driste meg til å si at politiet er langt mer avslappet enn forsvarsmakten fredag ettermiddag – det virker som om politiet er mer vant til å være ute blant folk enn de grønnkledte kapteinene og løytnantene, som velger å bruke kjeft på italienske turister. Det er håpløst å styre italienske turister.

Men politiet slipper italienske turister til så langt det er mulig. «Vi gjør så godt vi kan her, men folk flyter ut overalt», sier en konstabel på radio til en eller annen kommandosentral. Hjørnene rundt Storkyrkan er ikke helt ferdigkostede, heller. Det er godt det er mange timer igjen, og her bæres blomster, her drilles tropper opp og ned Storkyrkobrinken i det uavlatelige, og kaptein Sterner er svett, og begynner han å sprekke i stemmen? Han må passe seg nå, kaptein Sterner. Fortsetter han på denne måten er det bare musepip igjen i morgen formiddag. Det øves med hester og stand-ins for brudeparet, det times og klokkes og kjeftes og svettes, og jeg tror alle involverte har godt av å bli avkjølt av regnet som kommer ved 1230-tiden. En pust i bakken. Hovedpersonene selv har det sikkert like travelt, men grovjobben gjøres her, på gata.

– Hvor er hd-kabelen? Hvorfor kommer det ikke noe signal her?
To kamerakran-operatører får beskjed fra regikontrollen om å fortsette å lete. Millioner av tv-seere er avhengige av akkurat den kabelen. Uten den kommer det ingen bilder fra gjengen i bakken. Svartkledte kansellisjefer kansellerer første prøve og ber rytterne rygge. Hestene pruster og slevjer i påvente av nytt signal. En pressefotograf fra St Petersburg forteller meg at hun har fått pool, som det heter, ved Operaen, og det er hun slett ikke fornøyd med. Pool betyr trengsel og albuer sammen med flere titalls andre fotografer, alle kan ikke stå på samme sted langs ruta. Og til tross for at statsoverhoder fra et samlet Europa er her nå, er det ingen jernring å se. Bare svetteringer.
– Axelsson, backa lite! roper kaptein Sterner. Det var bare Axelsson som ikke stod rett. Nå står de fleste på geledd. Lykke til, kaptein. Måtte stemmen holde.

5 tanker om “Generalprøve og kapteinsnerver

  1. Er en felles garde-båthatt et tegn på at den Kongelige Norsk-Svenske union er på vei tilbake?

    De svenske gardistene har jo helt lik hatt som de norske… Mystisk…

Legg igjen en kommentar