– Kom ut av skapet, det er fra Politiet!

Arrangørene anslår nå lørdag kveld at rundt 40 000 feiret friheten i ettermiddag. Deriblant de homofile og lesbiske i politikorpset, som er trent for fredsmekling og ordensarbeid i et lovregulert samfunn. Men mange av dem som gikk i tog under Pridefestivalen i Stockholm i dag husker tiden da homofili var straffbart, den tiden det var nettopp politiet som skulle håndheve lovforbudet. I Norge feirer vi seksti år siden den åpne kampen startet, men både i Norge og i Sverige advarer frontkjemperne mot å hvile seg på en tilsynelatende seier.

For det er greit nok i byene. Greit nok, sier de, både i Norge og i Sverige. Det er fest i stockholmsgatene, men det er neppe den samme feststemningen på landsbygdene. Ingen nevnt, ingen glemt. Mange av dem har kommet nettopp fra landsbygdene inn til storbyen denne uken. Kim Friele sier at det fortsatt ikke er ok på bygda. Jeg tror henne så gjerne. Jeg kjenner flere av dem. Det er så greit med pastor Jan-Aage Torp og resten av gjengen, de står fram, vi vet hvor vi har dem, jeg har respekt for åpen meningsbryting. Men det er verre med det som sies i skolegården, bak gardinene, i kommunale kontorer, på fotballtreninga, rundt stambordet på senterkafeen, på pauserommet i barnehagen. Der formes framtidens homofober, og der går bygdedyret fritt blant sine egne. Bruk ørene, tjuvlytt, så får du høre dyret snakke.

Men i dag er det gleden. Og de stolte foreldrene som med glede strekker banneret ut for å vise hvem de er, som ikke skjemmes, og som står der uansett.

11 tanker om “– Kom ut av skapet, det er fra Politiet!

  1. Bra du tar opp dette med homofobi på landsbygda. Det minner meg om bloggposten du hadde for litt siden om rasisme og eldre – hvordan det er vanskelig (og kanskje forgjeves) å si fra. Jeg har møtt på en del homofobe folk på byda i ulike deler av landet. Og jeg sier alltid hva jeg mener om det. Da blir det stille. Men de blir nok ikke mindre homofobe av den grunn. Men det er nå likevel en plikt å si fra og snakke om det. Takk for det!

  2. Om man snakker om borettslag, bydeler og andre mindre sammenslutninger av folk som bor i en by, tror jeg ikke kravet til konformitet nødvendigvis er så mye mindre. Homofobene er over alt. De blir bare lettere hørt der folk snakker sammen.
    Kanskje snakker man mindre sammen i en by, med de fordeler og ulemper det har. Men, du kan aldri være sikker på hva naboen du aldri snakker med, sier om deg til andre.
    Ellers tror jeg de homofile med fordel kunne lagt sine parader til andre byer enn Oslo. Folk rundt om i andre byer i landet kunne ha godt av å få en parade å forholde seg til.

  3. Leste dette blogginnlegget og lurte på hvordan du stiller deg til usedelig oppførsel når du nevner de dømmende og stygge bygdedyrene dine. Nevner også ett av dine nye innlegg på ett annet sosialt forum om den homofile som ligger med mannen min. Synes du det er heilt greit. Er det ikke usedelig oppførsel å utsette sin uvitende partner om en mulighet for hiv smitte. Og mener du det er moralsk helt riktig? Bare fordi det er en frihetskamp som er vunnet. Hva med frihetskampen for sannhet i forholdet da. Jeg ser jo den at forholdet allerede er kjørt rett i grøfta fra før, men allikevel kan jo mannen ha lyst til å bli. Men blir daglig utsatt for fristere. En gang var ikke de fristerne der. Da var ikke poteten kommet til landet enda. Og vi visste ikke hvordan den smakte.

    • Usedelig oppførsel synes jeg er helt ok, det er meget morsomt, kan absolutt anbefales, og bør oppmuntres på det aller mest vellystige, høylydte og syndigste i skoleverk, i hjemmet, fra prekestoler og med rullende øyne fra talerstoler på bedehus. Jeg synes utover dette at du bør vurdere å komme ut av det anonyme, jeg kan jo se av mine egne interne notater at du befinner deg i Grimstad. Og det er ingenting å skjems over, det.

      • Du svarer nøyaktig slik min mann svarer. Er vel derfor han har flyttet til Oslo for å leve ut drømmen. Men hva er så galt i å leve ut usedelig oppførsel på toppturer og spontane knull i en liten pram. Står over prekestolene, men i hjemmet er greit. Skolen bør holdes utenfor og på bedehus tror jeg de har nok med å få øye på frelseren sin. Det kunne fort bli ett forstyrrende element med å dra inn en oppførsel som trakk bort fokuset fra evangeliene. Ellers så er vel de korteste skjørtene akkurat på bedehusene. Man har da lov til å kle seg akkurat slik en vil. Og mennene må jo ikke sovne under prekenen. Du har nok en litt feil tolkning av hva som skjer i bibelbeltet.

        • I en liten pram? Jeg synes ikke det er det minste galt i å knulle i pram. Det har jeg aldri påstått, velsigne de som ønsker det.

          Du peker på et vesentlig poeng i det med å sovne under prekenen, for øvrig. Og jeg tror mye av det som sies fra prekestoler, ikke bare i bibelbeltet, handler om hva man pliktskyldigst må si, ikke hva man strengt tatt har lyst til å si. Jeg har ingen belegg for dette, det er bare en tese.

Legg igjen en kommentar