Takk for lang og tro tjeneste

Det jobbes overtid i kontorene til Statens Havarikommisjon for Transport, avdeling Luftfart, på Lillestrøm. Inspektør Halvorsen lener seg forover, kaster kulepennen i bordet og pruster gjennom barten:
– Vi må ta dette én gang til, kaptein Ulriksen. Eller snarere forhenværende kaptein Ulriksen. Flygesjefen i Widerøe har meddelt deg at du har mistet jobben med øyeblikkelig virkning, er ikke det korrekt, Ulriksen?
– Han har ikke meddelt det, han har skreket det i telefonen, ja, svarer Ulriksen og børster støv av jakkekragen.
– Widerøes avgjørelse blir til fulle støttet av oss, det kan du ete vinklene dine på, Ulriksen. Men vi skal ta dette én gang til. Du var altså på innflyging med Widerøes rute WF957 fra Hammerfest til Berlevåg. Du hadde forlatt Båtsfjord. Maskinen var en Dash 8 100.
– Nydelig maskin.
– Vi etterforsker dette som en nestenulykke, Ulriksen. Tørk av deg det fliret. Du er 59 år, uteksaminert fra Luftforsvaret i 1968, har fløyet sivilt siden 1974.
– Kjedelig, kjedelig, kjedelig.
– Hold kjeft, Ulriksen. Du var på innflyging til Berlevåg, klokken var 2254, om bord hadde du sju passasjerer.
– Sju pax, styrmann Hansson, kabinbesetning Yvonne Ellefsen, hundreogtjue kilo gods og én hund i cargo, ja.
– Hunden kommer jeg tilbake til. Du er altså på innflyging. Up wind leg, alt går normalt. Men som vi allerede har hørt av opptakene fra cockpit griper du plutselig mikrofonen, trykker inn knappen og sier ‘Hallo, this is the kæpten, spenn fast setebeltene, for her skarre bli tivoli’.
– Javisst.
– Så tar du spaken og trekker flyet opp i loop.
– En perfekt loop, ja.
– Du tar en Dash 8 opp i loop, med sju pax, en uvitende styrmann og en skrekkslagen flyvertinne, som plutselig henger oppned i beltet og hyler.
– Flyvertinner nå til dags.
– Oppe i loopen, Ulriksen, hører vi av opptakene at du roper ‘jippi, jippi, jippi’ i mikrofonen. Og så er det en gurglende lyd.
– Styrmannen som spyr.
– Ulriksen, på Berlevåg lufthavn kjørte de brannbilene ut på rullebanen.
– Overreaksjon. Vi landet perfekt.
– Så var det hunden i lasterommet.
– En collie, var det ikke?
– Ja. Den har ikke hatt avføring på fem dager, og kan bare si ‘fjoff, fjoff ‘. Les, her er utskrift av søksmålet.
– Hadde vært enklere å satse på kanarifugl.
– Ulriksen, du er ferdig som flyger, du.
– Fjoff, fjoff.

Inspirert av en samtale om hva man skulle gjort om man vant ti millioner. Hva ville du gjort?

11 tanker om “Takk for lang og tro tjeneste

 1. Om jeg vant ti millioner norske kroner ville jeg ha nedbetalt all skyld og gjeld, (selvfølgelig, litt praktisk måtte man jo først vært)… Og deretter invitert med meg mine aller mest kjære- og dyrebare med på en liten ferie «jorden rundt»… Ja, du, herr Jakob Arvola, skulle også fått blitt med! 🙂

 2. Haha! For en veldig bra historie.

  Jeg jobbet sammen med en dame som vant ti eller tjue millioner i Lotto. Øverst på ønskelisten til sønnen hennes: «Kaktus på rommet»

  Selv hadde jeg betalt ned det vi har av gjeld, tatt en prat med far om det var noe jeg kunne betale ned der, betalt litt hos min søster. Videre ville jeg kjøpt en Cannon 5d MK II og et knippe objektiver før jeg tok kona under armen på en tur rundt kloden. Mens vi var på tur, ville noen jobbet på huset vårt. Får ikke bestemt meg om vi hadde revet det koselig gamle huset vi har nå, for å bygge nytt, om vi hadde bygd på det gamle eller om vi hadde bygd et nytt hus et annet sted.

  Tror kanskje ikke det er så mye penger igjen etter dette, så da er det vel tilbake på jobb da 🙂 Det er godt jeg trives på jobben.

 3. Jeg ville tatt en tur innom Mamma og betalt alt hun har av gjeld. Deretter ville jeg hentet venninnen min L-K. Vi hadde hoppet på neste fly til Oslo og reist rundt i Europa en stund. Kanskje ville vi tatt en tur innom Amerika også.

 4. Hehe! Elsker historiene dine, Jakob. 10 mill? Det er lett. Ville kjøpt liten vinterisolert hytte i havgapet. Laget utekjøkken hvis det ikke var der fra før. Kjøpt bålpanne og varme saueskinn. Og så dratt dit både vinter og sommer. Noen ganger alene, noen ganger med Kjæresten, og noen ganger med ungene også. Jeg ville skrevet, pustet hav og fått floker i håret. Helt til byen ropte på meg igjen. Da ville jeg dratt hjem til leiligheten. Og gledet meg til neste tur til havet.

 5. Siva, du hadde fått bruk for pengene om du skulle bodd på hytta, du ville fort fått krav om å betale kommunale avgifter, regner jeg med 🙂
  Vel, Dnort: Jeg hadde forsøkt å kjøpe Sandnesdalen av Fefo, tror jeg. Din tur!
  Takk, Knut-Sverre, her blir det ikke betalingstjeneste med det første! God sommer fortsatt!
  Virrum, den nye 7d er canon-bra, for å være litt vågal i humorveien på en fredagskveld.
  Sandra, du er ganske beskjeden, men sett av en hel del til formueskatt…
  Gunhild: Ai, javisst. Havet. Dnort, strike that. Jeg ville kjøpt Grense Jakobselv istedet…

Legg igjen en kommentar