Fæleste film i verden

Ja, det viser administrasjonsverktøyet mitt at noen har søkt på og kommet hit til bloggen. Jeg tror jeg vil holde en knapp på en klassiker: «Eksorsisten», regissert av William Friedkin, premiere 1973. Filmen ble ikke vist i Norge før året etterpå, etter å ha gjennomgått omfattende granskning av filmsensuren. Men Friedkin motsatte seg all klipping, og satte som krav for visning at om den skulle vises, skulle det skje uklippet. I 1974 hadde den derfor under tvil norgespremiere.

Den er etter min mening fæl fordi den fortsatt står seg. Det finnes få ting i filmhistorien som kan måle seg med de sagnomsuste utdrivelsesscenene, og ikke minst kampen mellom tro og tvil. Og her er noen andre søkebegreper i august og september:

«Stemmen fra London«: Det var flere av dem, men Toralv Øksnevad var den mest berømte. Han bragte allierte nyheter, kodemeldinger og oppmuntringer til et okkupert Norge. Det var bare NS-medlemmer som hadde lov til å ha radioapparat hjemme under krigen. Forbudet lot seg forøvrig ikke håndheve. Folk hadde radioer i gulv, vegger og tak, de bygde radioer i huler og fjøs, og undergrunnsbevegelsen hadde selvsagt alt av radioutstyr til disposisjon. En tidligere tekniker på NRK Finnmark ble rekruttert som agent, sluppet ned i fallskjerm bak tyskernes linjer og var en av de viktigste informatørene tilbake til London. Men det er en annen historie.
«Det begynner å bli et liv, hva mener han«: Jeg tror du som søkte på dette siktet til en tekst av Ole Paus. Han mener at han har sett mye rart, gjort mye rart og ment mye som ikke var helt gangbart. Deretter summerer han opp de siste tiårene, og undrer på om noen kan like ham som den har blitt.
«Snakk nordnorsk«: Ja. Gjør det.
«Hvorfor fusker bilen«: Bilen fusker når den er på EU-kontroll. Det er en slags eksamen for bilen. Men en vakker dag blir den tatt. Så. Videre.
«Takk for lang og tro tjeneste«: Takk i like så. Måtte hell og lykke følge deg på alle hav.
«Hva koster røyksyre«: Det husker jeg ikke, men det var ikke så veldig dyrt. Fås kjøpt på apotek under merkevaren «Renset treeddik». Den er veldig, veldig drøy, det er derfor jeg ikke husker prisen.
«Omas Paragon«: Er en slags håndskriftens Macbook Pro. Jeg har ikke råd til en slik fyllepenn. Kanskje en dag.

Men hør nå, folkens. Hva er egentlig den fæleste film i verden?

10 tanker om “Fæleste film i verden

 1. Fæleste film?
  Jeg så denne http://www.australiamovie.net/ og synes den var fæl. Stappfull av klisjeer. Var lenge usikker på om det var en parodi. Fant ikke av-knappen fordi jeg måtte se den til endes i et fånyttes håp om at den ikke skulle være så …fæl.

  Jeg så «Shining» gjennom ti fingre. En fæl opplevelse. Skal kanskje se den igjen uten denslags gitter nå når jeg er tøff og voksen -jeg har jo hørt at det er en god film.

  Jeg så http://en.wikipedia.org/wiki/Zappa_(film) og synes den var fæl. Jeg så Breaking the Waves, den var fæl. Og skuespillerne er fælt gode. Jeg så http://www.imdb.com/title/tt0107653/ Naked og den er grusom! For ikke å snakke om Deliverance -the real gutta på tur. Og The Hours. Og og og! Fæl kan vær så mangt. Til og med vakkert innimellom. Takk for at du satte meg i mimremodus. Liker det.

  Har sett mange fæle filmer, men kanskje alt for få skrekkfilmer. Det er vel det du etterlyser? Kanskje det bi nånn no når kommentarfeltet fylles med tips?

 2. Vam og Vennerød har lagd mye fælt. Hotel St.Pauli var grusom. Men, som tenåring satt man igjennom i tilfelle det ble mer av det som filmen åpnet med…

  Ellers ser jeg ikke fæle filmer. Slår av eller går ut om jeg ikke orker mer.

 3. Den skumleste jeg har sett er The Grudge. Muligens litt flaut, men jeg så mye av den filmen via fingrene.
  Fæleste er nok Lilja 4 ever, fytti! Jeg var kvalm da jeg gikk fra kinosalen. Hadde virkelig bare lyst til å gråte og aldri more meg igjen noen gang.

 4. altså- Skilpadder kan ikke fly. Så den under Bergen Filmfestival. Trodde det var et trygt valg, da jeg har skrekk for fæle filmer, og jeg var litt usikker på denne fordi den handlet om barn i en flyktningeleir i Afghanistan eller var det Pakistan. Men den var beskrevet som en «burlesk komedie» i programmet og gikk derfor under radaren.
  Skilpadder kan ikke fly er IKKE, ikke, ikke, en burlesk komedie. Ikke.

 5. Jeg tror dette forandrer seg veldig med tidenes gang. «The Blob» var bra en gang, nå har den gått fra å være bra, til forskrekkelig dårlig, til nesten å bli en kult over hvor bra det kan bli når ting er dårlige.

  Jeg må snakke litt om Terminator-filmene. De er basert på en fantastisk god idé om hva det egentlig er vi driver med, når vi gir makt til maskinene. Slik sett plukker man opp Stanley Kubricks skrekkvisjon. Men altså, de burde ha gitt seg ved toer’n. Nummer tre var vel egentlig bare et påskudd for å vise rumpa til Kristanna Loken.

  Noen har forøvrig søkt på følgende: «hurra for deg, tekst på latin.» Hvorfor i alle verdens skaperens dager skal man synge den på latin?

 6. Den fæleste filmen – se bort fra alle de dårlige – må være «Pianisten» – fra jødeghettoene i Warzawa. Filmen står i hylla, men jeg klarer ikke å se den ferdig. Om uunngåelig nådeløs utslettelse.

 7. Det er den filmen der de kaster brød over piggtråden, ikke sant? Ja, den var fæl. Et fantastisk plott, og fra virkeligheten. I samme gate, Rolf: Scenen fra «Schindlers liste» der Spielberg har fargelagt kåpen til den lille jenta som bæres i trillebår til likbålet.

Legg igjen en kommentar