Huskelapp til fredag

Les den neste setning, og ta deretter et femminutt: Skru av musikken, klapp laptopen sammen, se rett ut i lufta, tøm tankene og tenk på ingenting, så sees vi om fem minutter, ha det gøy så lenge.

Hvordan gikk det? Morsomt? Underholdende? Koreograf Alexander Ekman i svenske Cullbergbaletten forteller meg at han ikke syntes at det var særlig kult. Han testet det, han også:
– Det er kjempevanskelig å gå hjem og sette seg og bare være. Jeg har gjort det, jeg tenkte: Nå skal jeg bare sitte her en stund, alene. Det var temmelig vanskelig. For det er jo det vi gjør i livet: underholder oss, sier 26-åringen som har rukket å bli en av Europas mest omtalte koreografer. Fredag, på Bærum Kulturhus kl 1930, får du en av tre sjeldne muligheter til å se Ekmans verk i Norge. De to andre mulighetene er i Larvik 16. november og i Sandnes 20. november.

Allerede for fire år siden fikk Ekman kritikerjuryens spesialpris under den internasjonale koreografikonkurransen i Hannover. Han er i tillegg dansefilmskaper, har regissert prestisjetunge oppsetninger i Nederland, Frankrike og Spania, Sverige og Island. Og nå sitter vi ytterst på scenekanten i Dansens Hus i Stockholm etter generalprøven og snakker om norgesklare «Ekmans Triptych – A Study of Entertainment».

– Hvordan jeg fikk ideen? Jeg hørte gjennom mye musikk, og studerte blant annet den klassiske amerikanske underholdningskulturen. Slapstick. Mye research. Jeg som koreograf jobbet et og et halvt år i forveien før øvelsene med ensemblet.
– Selv satt jeg et stykke ut i forestillingen og tenkte: Jasså, ja, nå ler jeg av meg selv?
– Ja, det er jo bra om det vi viser på scenen skaper gjenkjennelse: hvorfor er du her i kveld? Hvordan går det, lykkes vi å underholde deg? Og mange ganger har jeg selv tenkt, om dette med å la seg underholde: Ja, hva skal vi ellers gjøre?

Her kan du se et av verdens beste dansekompanier:
Sandvika/Bærum Kulturhus kl 1930 fredag og lørdag
Larvik/Kulturhuset Bølgen 16. og 17.11
Sandnes/Sandnes Kulturhus 20.11

Og ventetiden kan forkortes med å se noe av Ekmans research-materiale, den klassiske indierock-dansen «Jaan Pehechaan Ho» fra filmen «Gumnaam», 1965. Du får den i burlesk 2010-utgave under forestillingen. Obs: Hold deg i foajeen i pausen, del 2 av forestillingen spilles nemlig i pausen. Skriv gjerne din egen anmeldelse i kommentarfeltet her. Men nå: Indierock slik indierock skal være:

[pro-player width=’600′ height=’350′ type=’video’ image=’http://www.jakobarvola.com/wp-content/uploads/2010/11/indiefilm.jpg’]http://www.youtube.com/watch?v=IgeuUAzThto&feature=fvst[/pro-player]

Legg igjen en kommentar