– Where are you from, sir?

Kveldsstemning i Na’ama-bukta, sør på Sinaihaløya.

Vi kjører litt sikker linje på mat nå i førjulsstria. Gjennomstekt, gjennomkokt, gjennomgrillet, det er et sikkert stikk, ble det formant hjemmefra før vi dro. Og vi har lært oss at «Where are you from, sir?» er en innledende handelssamtale, like grunn og platt som det desperate «Please be friendly, sir» når vi bare går forbi. Men de har noe vi ikke har på denne tiden – rundt tretti grader – og hva vi har – ja, gudene vet hva vi ikke har. Men det med temperaturene skal vel jevne seg litt ut bare vi får lov til å jukse med CO2-regnskaper, holde fast ved forbruket og fortsette å fly jetfly til fattige land for å hente sol. Men ja, det er deilig å være her.

En og annen kvinne går langs veiene nå på kvelden. Det har vært valg her i Egypt de siste to dagene. Rapportene om påstått valgfusk kommer inn fra hele landet, og ved enkelte valglokaler har opprørspoliti brukt tåregass for å spre demonstranter. President Mobaraks parti sitter trygt ved makten, han har sittet i tjueni år. Jeg husker dagen da den forrige presidenten, Anwar Sadat, ikke var president mer. Han ble drept i et attentat i oktober 1981.

Så da gjenstår bare å svare på spørsmålet «Where are you from, sir?» Jo, nå skarru høre, sir. Jeg er født i et land der vi tørker fisk, bløter den opp igjen, legger den i såpe, vanner den ut og koker den. Det er en populær rett på denne tiden av året, sir. Jeg kommer også fra et land der vi brukte politi mot urbefolkningen, tvang ned et opprør og bygde kraftverk i en av verdens beste lakseelver. Det er snart tretti år siden, sir.

4 tanker om “– Where are you from, sir?

  1. Det er rart hvordan disse innledende handelsfrasene er de samme rundt om i verden, i hvert fall er «where are you from, sir?» veldig vanlig blant spesielt skredderne her i Bangkok, og ja, jeg blir også kalt sir. Om jeg en sjelden gang svarer «Norway» så begynner de å snakke svensk, så jeg lurer på om jeg skal prøve meg på din utdyping neste gang.

  2. Det forstår jeg. Vi lot oss overtale til å kjøpe eteriske olje, to stykker for å være spesifikk, til kr 500 omregnet i vår valuta. Og da måtte vi endatil legge fra oss viagra-oljen, den hadde vi ikke penger til å kjøpe. Men dette har sin sjarm. Og de har fortsatt noe vi ikke har: tretti grader og en marinbiologi som er en tanke mer fargerik.

Legg igjen en kommentar