Løsrevne tanker

Det er den lite kjente Maria unnfangelsesdag i dag, sier primstaven. Jomfru Maria, som på denne tiden skal ha vært med barn, ble selv skapt på guddommelig vis. Marias mor Anna ble befruktet ved et kyss av sin mann Joakim, etter at de lenge hadde ønsket seg barn.

Nå er paven i ferd med å revurdere sitt syn på bruk av kondomer, fikk verden beskjed om for noen uker siden.

8 tanker om “Løsrevne tanker

 1. Hvem er det best å bli kysset av da, Joakim eller Judas – eller (engelen) Gabriel? I frykt for å oppnå uante konsekvenser, med tanke på mitt navn er en flott kombinasjon av begge kvinnenavn ovenfor, har jeg holdt meg langt unna kyss fra menn… Det er jo snakk om å være på den trygge side, for tenk deg hva som kunne blitt ringvirkninger av det! Eller, på den annen side, la oss ikke tenke på det nå! 🙂

  Det igjen får meg til å tenke på hva vår felles fetter en gang sa, og det til min høyst religiøse bestemor; «Julen er avlyst!». Hvorpå hun forundret, ja kanskje nesten litt forskrekket spør på utoverpust; «Hvorfor det?». Og vår kjære fetter svarer da, med ett freidig smil om munnen og lurt glimt i øyet; «Josef har tilstått!».

  Kanskje den historien har spredd seg fra Finnmarks læstadianer stad til Vatikanstaten og paven, som da igjen har fått paven til å revurdere sitt syn på bruk av kondomer? Det igjen kan ha fått paven til å tenke på ordtaket som sier at «En kvinnes gode rykte skyldes flere menns taushet.», og det kan jo ha vært tilfellet med Jomfru Maria og hennes menn? Ja, hva vet vel vi?

  • Det er nettopp det: Hva vet vi? Jeg leste at dette med den ubesmittede unnfangelsen har vært oppe til drøfting i flere kirkemøter. I likhet med den senere jomfrufødselen, såvidt jeg skjønner.

   Maria er og forblir gåtefull. I alle fall de overleverte historiene om henne, fulle av selvmotsigelser og – for henne selv – antakelig sjelekvaler. Hun hadde ingen andre valg enn å føye seg etter Guds vilje. Den frie viljen gjaldt aldri for Guds utvalgte.

   • Den frie viljen gjaldt vel aldri for kvinner, Guds utvalgte eller ei… Eller hur? 🙂

    Når det gjelder Josef, Maria og Jesus… For noen år tilbake var det en egypter som mente det at de kunne sammenlignes med Osiris, Isis og Horus. Han mente også at kristendommen hadde «stjelt» karakterene fra den egtyptiske mytologien, religionen. MEN akkurat det er en helt annen diskusjon i et annet plenum på en annen agenda… Men du og du så utrolig interessant! 🙂

Legg igjen en kommentar