Stryk det som ikke passer

Søndag, og full fres i kjøpesentrene. Klesbutikkene er kollåpne, det er full fyr i kassa, nå kan du bytte alle gavene som ikke passet, som du ikke var fornøyd med, skuffet over, som var for store eller for små: Var det virkelig dette vi ville ha?

I riktig gamle dager var det noe som het «varetelling». Dette var noe som mest foregikk i distriktene, og innebar at de fleste butikker var stengt langt ut i romjula, og også noen dager rett etter nyttår. Om det ikke passet deg å leve i et samfunn som var avstengt, fikk du til helvete bare flytte. Var det slik vi ville ha det?

Før i tiden var det også noe som het «fornøyd med det man fikk til jul». Var man ikke det, fikk man ingen gaver neste jul. Er det slik vi vil ha det?

5 tanker om “Stryk det som ikke passer

  1. «Fornøyd med det man fikk til jul” – ja det er slik vi vil ha det.

    Og derfor skal i hvert fall ikke jeg fyre oppunder kassabrannen. Nå fikk jeg ikke så mange gaver da – slik er det jo når man er kommet litt ut i tida. Men skulle jeg byttet noe? Skulle jeg liksom stille meg på polet og si at denne rødvinen passer dessverre ikke til den oppblåste kalkunen jeg har tenkt å meske meg med på onsdag, så jeg vil heller ha en litt mindre sødmefylt sak med mer smak av eik eller noe sånt?

    Og den fine genseren? Den fylles riktignok godt ut av kroppens etterhvert noe sigende fasong, men jeg tenker at da får jeg heller smi litt på kroppen – for den vil de vel neppe bytte på kjøpsenteret?

    Gledelig romjul!

    (hmmm – skal jeg ta meg en liten trimtur med barnebarn i dag tro? Eller er det for sent å bytte de joggeskoene jeg fikk til jul i fjor?)

Legg igjen en kommentar