Nye tider, en påminnelse om oppfinnsomhet

Bloggeren Dnort i kommentarfeltet fra i går berger meg fra skyldfølelsen ved å ha vært morgenmuggen mot konsernsjef Helge Lund. Dnort bor i en del av verden som jeg kjenner så godt: Stedene der finsk bjørk og furu har berget mang en strømregning når isgufset fra Bøkfjorden setter beinkulda oppetter anklene i bislaget. På den andre siden av fjorden har de hatt det like ille, og kanskje verre: Vardø har ikke hatt det så godt med seg selv de siste årene, men det har skjedd noe der. TV-serien «Snøballkrigen», som starter kommende tirsdag, viser forhåpentligvis mye av den optimismen og oppfinnsomheten. I de vanskelige årene pendlet vi som jobbet med tv i skytteltrafikk rundt Varangerfjorden for å gi et bilde av elendigheten. Jeg vet da faen hvor mye jeg selv lyktes i å gi et riktig inntrykk av det hele.

Det skulle liksom være Helge Lunds og Kjell Inge Røkkes paradesamfunn. Lund med sine boreprogrammer, der det en dag skulle sprute svart opp fra havbunnen under Austhavet, og Røkke som dro opp fersk torsk i ubegrensede mengder over. Trodde man. Trodde vi? Trodde hvem? Den aprildagen i 2005 da Kjell Inge Røkke landet i privatfly på Svartnes flyplass vaiet fanene forsiktig og prøvende der vi samlet oss på Valen. Røkke kom, så, og dro. Mer ble det ikke. Men han maste i alle fall ikke om nye hull som skulle bores. Aker-sjefen gav opp, og det det er delte meninger om hvorfor.

Ja, svenskene har klart seg godt uten oljen, men de har levd godt på den, likevel. Gjennom alle år kunne bilindustrien sende Sverige inn i en himmel av overforbruk av CO2, så stinn av forurensning at det til slutt ikke gikk å puste trygt. Nå er Sverige i front på glupe tanker om hva som kan gjøres, og ingen bilmodell ruller ut fabrikksportene uten miljøsertifikat.

La gå at Kjell Inge Røkke aldri ble redningen for Vardø. Det greide de selv. Men Aker-sjefen og hans team fikk reklamepris for oppfinnsomhet. «Har vel knekt verre nøtter før» ble et slagord i hele Norge, året var 2005. Samme år som vardøværingene skjønte at skal det bli gjort noe, måtte de gjøre det sjøl. Kanskje var det tankegangen fra Aker som snek seg inn? Reklamen er like stilig i dag. Se nå, Helge Lund:

[pro-player width=’600′ height=’401′ type=’video’ image=’http://www.jakobarvola.com/wp-content/uploads/2011/01/aker.jpg’]http://www.youtube.com/watch?v=_-lbTNW1CaE[/pro-player]

5 tanker om “Nye tider, en påminnelse om oppfinnsomhet

    • Min gode mann, den grønne strømmen, du. Kommer ikke den fra et russisk atomkraftverk vi ikke vil sammenligne oss med?

      Jeg var forresten der en gang. Sivilforsvaret fra Kirkenes målte like mye/lite bakgrunnsstråling i turbinhallen som i Kirkenes sentrum. (Red. anm: Vi fikk ikke lov til å komme inn i reaktorhallen.)

Legg igjen en kommentar