Nye talenter klare til utskipning

Det har kokt lenge i hodene på elevene på Oslo By Steinerskole. Musikk, lyd, lys, tekstarbeid, sangstemmer og kabler måtte være klare til i går kl 1830. Premieren på skolerevyen «R» ble en ypperlig start på et nytt år.

Gang på gang viser det seg at dersom man setter ferske unge voksne i arbeid i kreativitetens tjeneste, og lar dem få være i fred, tar verden flere steg forover. OBS-revyens ledelse har antakelig gitt tekstforfatter og kunsterisk gruppe blankofullmakter til bæretillatelse på underfundig galskap. Det var i så fall klokt gjort. Det røffe forestillingslokalet i kjelleren på skolen blir et miniunivers av hardhendt diktaturkritikk, sprø slapstick og godt fundert satire. Skal jeg fremheve enkeltartister kan det eksempelvis være Elise Gjervoll Osland med sitt fryktløse revyspråk, eller Henrik Alexander Øyen Farley, som jeg vil tippe kan bli Norges neste Tom Mathisen. De dyktige sangstemmene i ensemblet følges stødig av bandet, der medlemmene allerede har flere års erfaring.

De legendariske revyene i Oslo, blant annet på Edderkoppen to steinkast nede i gata fra Oslo By Steinerskole, gikk på et vis tomme for nye tanker mot slutten av forrige årtusen, det er lett å oppdage om man har vært fast lytter av NRK-programmet «Nostalgia». Radioprogrammet har blant annet sendt endeløst lange sketsjer hvortil Store Studios latter ingen ende ville ta. Men det var før. Bare Dag Frøland stod for en viss grad av originalitet. Byrevyene døde ut og ble erstattet at helkommersielle show. Da blomstret det til ute i distriktene: Bygdene tok selvutnevnt patent på god revyhumor på syttitallet, åttitallet og nittitallet.

Dessverre gikk det ikke spesielt godt med bygdenes revysatsinger utover på slutten av 2000-tallet.  Der mange av landets bygderevyer nå sliter med katastrofal mangel på rekruttering, med forgubbing, idétørke og kategorisk avvisning av nytenkning som trist og uunngåelig resultat, skyfler skolerevyene i bystrøkene ny mark. Skolerevyene i hovedstaden må finne seg i å bli anmeldt i rikspressen, en helt riktig prioritering og ganske sikkert en stor anerkjennelse for skolene og revyensemblene. Bygderevyene kom aldri på riks.

OBS-revyen «R», Oslo By Steinerskole.
Spilles i St. Olavsgt 4 mellom 7. og 14. januar.
Billettpris kr 100,-

4 tanker om “Nye talenter klare til utskipning

  1. Altså, skolerevy må være noe av det bedre vi har, jeg husker da jeg gikk på Fagerborg der revytradisjonen står sterkt, jeg husker hvordan samholdet blant oss elever økte så veldig i løpet av juleferien da mange av oss jobbet døgnet rundt med hva det skulle være, det er så mye som må fikses og så mange som er med, og selv laget jeg blåskjell i pappmasjé, og var så stolt når skjellet endelig kunne plasseres på scenen, klar til forestilling. Også husker jeg følelsen fra første generalprøve, stoltheten og gleden av å se hvor bra det man har jobbet med til slutt har blitt, nei, det er så flott. Så ja, jeg liker at du slår et slag for skolerevyene!

Legg igjen en kommentar