Det kommer en dag

Så skal det gode, gamle FM-nettet slukkes, og årstallet er bestemt, fikk vi høre i dag. Om seks år sendes ikke radio over FM-båndet i Norge mer. Flere millioner radioapparater må skrotes, bare digitale mottakere kommer til å virke etter år 2017. God eller dårlig nyhet?

God nyhet om man kjører bil i grisgrendte strøk og de virkelig bygger opp sendernettet. Lakmus-testen på radioutbygging før i tiden var å kjøre Tanadalen og greie å få med seg et sammenhengende resonnement på radio mellom Sirma og Levajok. Jeg regner med at det var like vanskelig langs svingete riksveier i Sogn. God nyhet for apparatprodusentene, og like dårlig nytt for ideen om å senke takten i forbrukersamfunnet. Vi kan forkorte ventetiden med litt radiotidsmaskin:

Doodle Bugs var ei rufsete popgruppe fra Elverum som slo gjennom på vinyl. Vi kjenner alle historien om vinyl: Tok over for steinkakene, ble en verdensstandard, ble senere dumpet i bruktsjapper og fordømt, for senere å gjenoppstå fra de samme bruktsjappene, og nå trykker plateselskapene opp vinyl og selger dem til priser som overgår cd. Doodle Bugs ble radiohistorie i gullalderen, og elverumsingene lå i høy rotasjon på platetallerknene i norsk radio med «Lille Laila». Teksten er så glorete at man bare måtte synge med. Og det er jo speisa at ei elverums-gruppe valgte ut nettopp Finnmarksvidda som åsted for teksten!

For en rekke år siden møtte jeg en gruppe færøyske journalister som i  munnen på hverandre spurte meg om det fortsatt var liv i Doodle Bugs. Jeg forstod ikke spørsmålet før de forklarte meg at Doodle Bugs hadde oppnådd høy stjernestatus på Færøyene. For på Færøyene, av alle steder i verden, snurret «Lille Laila» i beste velgående på radio, og ingen andre artister i hele verden solgte flere plater der enn dem. Også The Beatles stod bak dem på hitlistene. Radiotidsmaskin, Doodle Bugs, «Lille Laila», fra vinyl, og kringkastet på gammeldags FM siden 1966.

Ps: NRK Sámi Radio har sendt digitalt på Finnmarksvidda siden 1999. Søndag er det samenes nasjonaldag. Lihkku beivviin!

[pro-player width=’600′ height=’350′ type=’sound’ image=’http://www.jakobarvola.com/wp-content/uploads/2011/02/25.jpg’]http://www.jakobarvola.com/wp-content/uploads/2011/02/Lille-Laila.mp3[/pro-player]

4 tanker om “Det kommer en dag

    • Ut fra den Tandberg’en har nok Torkjell Berulfsens stemme kommet mange ganger. Jeg husker en av hans briljante formuleringer på Reiseradioen, jeg tror den gikk omtrent slik: «Velkommen til nok en strålende opplagt sommerdag, der den eneste lyden du hører er sommerbrisen som rasler i armhulene.»

  1. Låta er jo fengende. Og drømmen om en ekte samejente fra vidda er vel mer eksotisk for en fra Færøyene.
    For når alt kommer til alt er jenter jenter, uansett hvor de kommer fra. Og radiosendinger er det de er uansett hvordan de når deg.
    Men, hva er de digitale signalene? DM??

Legg igjen en kommentar