Veien fram er overstrødd med god musikk

Jeg tror det fleste som lever av sitt kreative sinn har det på samme smertefulle vis: inspirasjonen kommer ikke bare rekende på ei fjøl. Kraften til skaperverket må noen ganger hentes med springfart, andre ganger med list og lempe. Men det nytter ikke å sitte og vente. Jeg har tidligere advart mot å tro at det finnes noe som heter skrivesperre. Snarere vil jeg hevde at det handler om en tankesperre. Den kan overvinnes. Hvordan løser man opp? Man henter inspirasjon, åpner sansene og snakker med folk.

Det begynner med musikk og lyd, synsinntrykk og evnen til å se bilder i hodet, lenge før plaggene er ute for salg. Faktisk lenge før de første stingene går gjennom maskinene. Når motebloggerne og magasinene publiserer nyhetene, er en lang prosess i havn: Moteskaper Ulrika Sandström i Stockholm har et og annet å si om hvordan hun i prosessen henter kreativ inspirasjon:

– Min største inspirasjonskilde er musikk: Artister, låter, lyd, hvordan artister kler seg, livsstilen deres. Det har en svært sterk forankring i det jeg gjør, sier Sandström. Ute i et hardt presset marked er hun representert på Stockholm Fashion Week denne uken, der hun har erfaring fra 2003. Sjansen er stor for at man ser de delvis futuristiske, dels retroinspirerte kolleksjonene hennes i bruk blant dem som følger med. Og dem er det forholdsvis mange av.

Koreograf Alexander Ekman fortalte meg det samme tidligere i vinter, om dette med musikken. Også han gikk sine egne veier og kommer forholdsvis godt fra det, for å si det forsiktig.

– Men så er det en prosess som pågår i løpet av en ganske lang tid. Jeg samler inn saker jeg snubler over: Det kan være en farge, et bilde, en bygning, en film jeg ser. Alt dette blir destillert til sluttresultatet: kolleksjonen, sier Ulrika Sandström.

Norges beste moteblogg skal kåres i kveld,  men de fleste motebloggerne er vel på galla i skrivende stund, så jeg benytter sjansen: Her er Ulrika Sandströms vår- og sommerkolleksjon «DNA», gjengitt med tillatelse fra henne selv, foto Magnus Klackenstam:

Hele intervjuet med Ulrika Sandström i lydform:

[pro-player width=’700′ height=’350′ type=’sound’]http://www.jakobarvola.com/wp-content/uploads/2011/02/ulr.mp3[/pro-player]

Hva finner du inspirerende? Hvor henter du påfyll og overskudd?

7 tanker om “Veien fram er overstrødd med god musikk

 1. Hei. Jeg liker bloggen din veldig godt, den er noe helt eget: variert og spennende, og overraskende! Som en god novelle, kanskje? Jeg blir inspirert av fine fotografier og kreative blogger som skiller seg ut. Og av å plutselig finne noe fint på et loppemarked. Da kan man jo bli glad i flere dager.

 2. Denne bloggen!
  Det er ikke skryt, det er rå sannhet Jacob.
  Har hatt et par opplevelser med intens skjermstirring, i jakten på den banebrytende setninga som skal utløse et ras av velplasserte setninger. Da hjelper det å lese andres velformulerte fraser. Og gode blogger kan være en utløsende faktor i kampen mot skrive/tankesperre.
  Akkurat som gode fotobøker gir inspirasjon til å ta bedre bilder.

  • Jeg vet hvordan det er, Allan. Takk skal du ha. Om du vender tilbake hit, kunne du være så elskelig at du, her, la ut noen av de stillfotodokumentarene? Du husker sikkert hvilke jeg mener – eller ta noen andre du finner inspirasjon i!

 3. Du sier du ikke tror det handler om skrivesperre, men tankesperre. For min del er det skrivesperren som gjelder. Jeg har mange tanker, tanker som jeg vil skrive om, men som jeg ikke klarer å omformulere til tekst. Det er bare slør som flyr i hodet, som jeg ikke klarer å omskape til ord i system. Blir bare et stort rot uten sammenheng.

  Dette er den klare årsaken til at det er minimal aktivitet på bloggen min. Jeg har sagt ja til å blogge på siden til Sandefjord Fotball i år, det blir spennende å se hvor lange de innleggene blir utover sesongen.

  Det er som Allan sier, veldig inspirerende å lese dine tekster, det setter tankene i gang. Så får vi se, kanskje det snart løsner, jeg håper det.

Legg igjen en kommentar