The M-word

Søndagsmorgenen er glassklar, det damper langs elva i de åpne råkene. En tørr vind faller fra åssidene, han trekker jakkehetta tettere rundt halsen. Det er først nå han kjenner hvor kaldt det egentlig er. Han står fortsatt med sprayboksen i hånden, nesten paralysert av opphisselse, han dirrer på hendene, og han har ståkuk, det river i nesen, er det kulden eller er det lukten av den glinsende malingen?

Han hadde fraværende rasket med seg sprayboksen fra garasjen da han gikk hjemmefra, den lå kald mot fingertuppene i jakkelomma, skulderveska føltes lett, alle bøkene og papirene han bar på ryggen var plutselig vektløse, hele hans bevissthet lå i jakkelomma, mot den kalde svartfargen. Og så, veggen. Et brennende hat veltet inn over ham. Hvorfor han valgte nettopp det ordet kan han ikke huske. Det stod bare plutselig klart for ham i det øyeblikket han trykket inn knappen. Ordet kom som i automatskrift, det var som om en ånd styrte hånden hans hvesende på rett vei. Korte psj-lyder, et hat, et utropstegn.

En frykt griper tak i nakkeskinnet hans, frykt for å bli sett sånn. Han kaster sprayboksen i grøfta, den forsvinner ned i snøen, utenfor synsvidde, ingen bevis, han har til og med hansker på, ingen fingeravtrykk. Han hesper sekken tettere mot ryggraden, setter opp tempoet, fortsatt en halv time igjen. Kulden står opp langs leggene hans, han hutrer, nakkehårene har reist seg, er det opphisselsen eller kulden? Det er i alle fall ikke skam. Ingen skam. Han kjenner etter en ekstra gang for å være sikker: Nei. Ikke en flik av skam. Skal skammen endelig slippe taket? Er det dette som skal til? Går fortere. Oppstemt. Han griper i dørklinken, skritter inn på kontoret. Klokkeren har allerede kommet. Hilser muntert.
– Det er en kald søndag! svarer klokkeren.
– Det er meldt at kulden skal lette, sier han og trekker prestekjolen til rundt midjen.
– Hva kommer dagens preken til å handle om? spør klokkeren og tømmer en kaffekopp.
– Den skal handle om å vandre den smale vei, svarer han. Gud ser alt, tenker han. Maffacka.

4 tanker om “The M-word

Legg igjen en kommentar