Kort notat om djevelens underbukser

Sommetiden forskyver alltid lyset – jeg glemmer det hvert eneste år. Jeg blir så overrasket over at det er lyst på samme tid av døgnet der det for et par døgn siden var skumring. Det sies at den beste huskeregelen for sommertid og vintertid er følgende: «Still alltid klokken mot sommeren». I mange år stilte jeg meg selv – og klokken – uforstående til dette rådet. Hvilken sommer? Den som var eller den som kommer? Istedet laget jeg meg min egen huskeregel: «Så mørkt som det er når klokken er 18, blir det når klokken er 19 når man har stilt klokken rett vei». Og motsatt. Jeg måtte alltid gjenta dette når jeg lanserte denne regelen for venner, noe jeg i ettertid til en viss grad kan forstå – jeg gjorde det visst unødvendig komplisert. Nå for tiden går det mer automatisk. «De» har bygget tiden om slik at den oppdaterer seg selv. Jeg aner ikke hvem «de» er, men noen har gjort det. Jeg håper dette ikke er noe som til sist kommer ut av kontroll.

Hvorom allting er sitter jeg på t-banen etter dagens skriveøkt i byen og hører på en samtale om gardiner. Et par med to småbarn snakker om dagens nyanskaffelse: Splitter nye stuegardiner. De gleder seg til å komme hjem og henge dem opp.
– Læstadianerne har et eget uttrykk de bruker om gardiner, sier han.
– Ja, jeg vet, men jeg husker ikke. Hva kan det ha vært? svarer hun.
– Noe med djevelen. Djevelen… Læstadianerne vil jo helst ikke ha gardiner, sier han.
En dame i fjellanorakk på vinduplass føyer seg inn i samtalen:
– Djevelens underbukser. De kaller gardiner for djevelens underbukser.

Det er ikke engang helt mørkt når jeg går av.

6 tanker om “Kort notat om djevelens underbukser

  1. Haha, så herlig! Djevelsens underbukser, den var ny. Jeg har også overhørt mye morsomt i dag, da jeg gikk forbi en barnehage ved et t-banestasjon, og et par gutter var engstelige, for «det ligger sikkert flytende narkotika på bakken her». Det var helt vanlig smeltevann, men det er vel bedre å være føre var…

  2. Til evt. læstadianere med gardinaversjoner. Gå gjerne for disse bokstavrimene:
    Beelzebubs benklær
    Tykjetruse
    Natas Nattkjole

    Ellers stilles klokka mot NÆRMESTE sommer. Sånn, da skulle det være avklart…

Legg igjen en kommentar