Kvelden før

Denne kvelden for 71 år siden var det mange som ikke greide å legge seg. Radiosendingene bragte meldinger om skygger til havs, mystiske skip som seilte for slukte lanterner, ubekreftede meldinger, hastig hamret ned på telegraflinjer i nyhetsbyråene, hemmelige diplomatmøter. Selv kan jeg undre over hva som foregikk i tankebanene til øverstkommanderende, der han satt i sitt militærkvarter mens hans menn var på vei nordover i nattemørket.

Invasjonen ble ledet av general Nikolaus von Falkenhorst (t.v.) etter at Hitler selv ønsket å avskjære de allierte i nord og skaffe kontroll over de store havområdene, selvsagt som brohode mot både England og Russland. Tyskerne kalte operasjonen for «Weserübung», og omfattet både Danmark og Norge. Planleggingen hadde foregått siden 14. desember året før. Troppene dro avgårde fra tyske havner, kystfort og flyplasser den 3. april (t.h. over), og på denne kvelden for 71 år siden lå invasjonsstyrken på kysten i ly av nattemørket. Dagen etter fikk nyhetsredaksjonene den kompliserte jobben med å skaffe oversikt over hva som var løgn og hva som var grader av sannhet.

BBC greide raskt å skaffe overblikk: Allerede ved sekstiden på morgenen den 9. april kapitulerte Danmark. Den danske kongen og regjeringen så det umulig å stanse angrepet. Norge på sin side akseptert aldri kravet om overgivelse. Kong Haakon gav derimot ordre om mobilisering.

Øverstkommanderende von Falkenhorst ble i likhet med en rekke andre toppoffiserer dømt til døden i 1946. Dødsdommen ble omgjort til fengselsstraff, han ble løslatt i 1953. Jeg har funnet lite materiale som kan belyse hvem han innerst inne var. Han har etterlatt seg et avhørsintervju og en håndskrevet rapport etter at han ble arrestert. Noen biografi har han ikke skrevet, og han er etter det jeg ser ikke nevnt i andre kilder enn i generell krigslitteratur. Han hadde visstnok en datter, men det blir ikke utdypet. Leksika er bare opptatt av å gjengi hans militære karriere, hvor han var når, og hvem han lå i konflikter med fagmilitært og politisk. Nikolaus von Falkenhorst levde til 1968.

Kveldens radiotidsmaskin fra mine arkiver er hvordan det hørtes ut på BBC om morgenen da alt var et faktum, originalopptak. Det eneste jeg stusser på, er hvor lurt det var å opplyse om hvor regjeringen var på vei:[pro-player width=’700′ height=’500′ type=’sound’]http://www.jakobarvola.com/wp-content/uploads/2011/04/bbcniendeapril.mp3[/pro-player]

Oppdatert fredag kveld – vi bør vel i anstendighetens navn også slippe til den andre siden. Her er nyhetene om invasjonen fra tysk radio. Dette er betydelig mer problematisk sett fra et objektivt perspektiv. For dem som ble litt rusten siden tysktimene, og fordi lydkvalitene er litt dårligere, litt oversettelse: «Tilslaget mot de nordiske landene ble gjennomført med lynrask hurtighet fra Tysklands side. De tyske styrkene har i dag tatt de danske og norske områdene under sin væpnede beskyttelse. Særmeldinger som nylig er offentliggjort fra den tyske overkommandoen sier at operasjonene i Danmark og henimot den norske kysten gikk slik det var planlagt. Ved innmarsjen og landingene i Danmark fant det knapt sted trefninger. På norskekysten var det bare motstand ved Oslo. I ettermiddag ble dette nedkjempet. Oslo er besatt.»

Fotnote: Danmark ble riktinok inntatt raskt, men tyskerne var overrasket over den sterke motstanden. Det er ikke riktig at operasjonen i Norge gikk som planlagt. Planen var å ta kong Haakon i varetekt for å nøytralisere ham. Om den øvrige motstanden i Norge: Tyskerne hadde store vansker foran seg på Narvikfronten.

[pro-player width=’700′ height=’500′ type=’sound’]http://www.jakobarvola.com/wp-content/uploads/2011/04/tyskenyheterniendeapril.mp3[/pro-player]

Legg igjen en kommentar