Spredte notater om frihet og okkupasjon

Det er lov å være litt patriot i dag. Det er vanlig hverdag i byen i dag, men nasjonaldagen sitter så dypt preget at min indre klokkefølelse sier høytid. Det er helt ufattelig at alle butikker er åpne, at livet kjører på som om Norge ikke eksisterte. Hvitskjorte og vest på, – i seg selv gjør ikke det inntrykk i en millionby der man går kledt som man vil, men vi er mange, om ikke hälften, så i alle fall mange nok til å gjøre oss bemerket når vi toger gjennom den maktens hovedstad vi frigjorde oss fra.

Meningene her til lands er delte om hva det er vi driver med i dag. I avisenes kommentarspalter har dagen startet med å gratulere Norge med dagen, og endt i en heidundrende krangel blant svenskene om hva som er galt med Sverige. Det er altså ikke et spørsmål om noe er galt her til lands, men hvor mye. Og godtfolk ramser opp alt fra sykelønnsordningen til arbeidsledigheten. Men kritiske kommentarer til Norges selvstendighet finnes også, den fornøyeligste kommentaren finner jeg humrende på DN: «Jag har idag den 17. maj hissat den vackra fanan Sillsalladen (det svenske flagget, det gamle unionsflagget,  forf. anm.) till minne av den för Norge lyckliga tid, då erfarna svenska diplomater skötte också den norska utrikespolitiken. Det var annat det än då töntar som Nygaardsvold och Koht försökte sig på det.» Til mine svenske lesere: Johan Nygaardsvold var statsminister under krigen, Halvdan Koht var utenriksminister i hans regjering, de nektet å forhandle med tyskerne og fjernstyrte den norske motstanden fra eksil i London. Til mine norske lesere: Tönt betyr dust.

Når man så snakker om dette med krig: Borettslagsledelsen her jeg bor har i tåpelige wordclip-illustrerte oppslag kunngjort at den 21. mai klokken 17 avholdes det sykkelauksjon på gårdsplassen. Syklene kommer ledelsen fritt til å forsyne seg av i sykkelrommet, de beslaglegger umerkede sykler, pengene skal gå til en fest. Jeg undrer meg over lovligheten i dette? Jeg kommer den 21. mai til å sykle rundt i eksil som en annen Nygaardsvold inntil dette påfunnet er over, og kanskje jeg til og med holder radiotale på kortbølgen. Jeg blir ikke med på festen. Som om ikke dette er nok, kunngjør den samme ledelsen at om to dager kobler de ut vannet i to timer. Sikkert for å tørste oss ut før auksjonen, joda, vi nordmenn har sett slikt før.

Danskene, sannelig min hatt, de har på sin side bestemt seg for å gjøre krav på Nordpolen. Dette kunngjør de på selveste syttendemai. Denne nyheten kommer fire år etter at en russisk ekspedisjon, velsignet av Kreml, plantet et russisk flagg på havbunnen under (sic!) polpunktet. Nå kan man se for seg både det ene og det andre, men vi lover kamp: I all hemmelighet har vi rykket vekk det russiske flagget der nede, og om danskene kommer blir de møtt av en fremskutt, tverrfaglig undervannsdelegasjon bestående av Jonas Gahr Støre, Børge Ousland,  Johnny Bernander, Arne Scheie og Jahn Teigen: Jonas fremfører, noe omstendelig, kravet om umiddelbar kapitulasjon, Børge er sterk som faen og kan fryse dem ut, Johnny fremsetter erstatningskrav på vegne av norsk næringsliv, Arne gir forløpende taktiske analyser, og hvis intet annet hjelper sørger Jahn for at danskene ler seg ihjel. Kjemp for alt hva du har kjært – pakning på! Hvis vi ikke kjemper for Nordpolen nå, da går det antakelig som en i kommentarfeltet til Dagens Nyheter sier: «Om Danmark skall ha Nordpolen då skall vi ha Norge!» Det tordner. Jeg har innstinnihelvete lyst på fårikål.

Her er nasjonaldagen i Stockholm i videoform, gratulerer med dagen, alle sammen!

[pro-player width=’700′ height=’500′ type=’video’ image=’http://www.jakobarvola.com/wp-content/uploads/2011/05/syttendemai2011head.jpg’]http://www.jakobarvola.com/wp-content/uploads/2011/05/syttendemai2011.flv[/pro-player]

7 tanker om “Spredte notater om frihet og okkupasjon

  1. Beklager en smule «nerding» i en ellers underholdende og informativ post, men ble ikke navnet «Sildesalaten» (Sillsalladen) brukt om det felles norsk-svenske unionsflagget på siste halvdel av 1800-tallet, og ikke om det (rene) svenske flagget som det antydes i teksten? Grunnen til at flagget fikk dette tilnavnet var vel så vidt jeg husker at «designet» ble laget som en fusjon av det norske og svenske, med diverse striper på kryss og tvers og temmelig mismatchende farger.

    Ellers en vel overstått nasjonaldag her i den sørlige delen av kongeriket, dersom man ser bort fra kreative unge sjeler med hang til forbudt «festammunisjon» som kinaputter, konfettispray og trykkluftdrevne signalhorn..

Legg igjen en kommentar