En god deal

Gatene ble ryddet i morgentimene. En ordenspatrulje fra Argumentasjonspartiet går i sluttet orden opp og ned paradegaten for å markere, men det er ingen innbyggere ute etter opptøyene. Alle involverte ble arrestert, og i følge en mann i undergrunnsbevegelsen kan de vente seg lange straffer:
– Vi ser dem ikke på en hel rekke tiår, sier han og legger geværet over den venstre skulderen.
– Hvem var det vi hørte over høyttaleranleggene i natt? Jeg synes det hørtes ut som kong Olav? Det lød helt absurd.
– Ja, det var et nostalgi-hologram de alltid spiller for å roe ned gemyttene, som å tømme røyk over bier. Noen ganger spiller de gamle nyttårstaler, andre ganger setter de på folkedans, svarer mannen.
– Men hva var det som skjedde, og hvem var det som skjøt?
– Kan du nå forstå hvorfor dere bare har adgang her med statlig guide, og bare til turiststedene? parerer han og forteller:

Det hele startet etter en langvarig feide mellom lokalbefolkningen på Lyset og Mørket. Det hadde vært gnisninger tidligere, småkjekling og mindre saker til behandling i det daværende Ordensrådet, men det eskalerte den gangen det ble funnet store mengder frosset oksygen i berggrunnen på østsiden av Lyset. Dette gjorde Gliese 581d uavhengig av Jorden for alvor: Bunnen falt ut av luftmarkedet på Jorden, oksygentransportene gikk konkurs, og Gliese 581d erklærte seg som selvstendig republikk få år senere. Etter at Argumentasjonspartiet vant over Revolusjonen, ble grepet strammet om landet. Som vi vet førte det i sin tur til at vi mistet kontakten med dem, og de levde sitt eget liv her ute, tre hundre tusen årsreiser vekk. De styrte seg selv, og Gliese gikk i glemmeboken for oss på Jorden. Inntil for ganske kort tid siden.

Vi kjenner bruddet med dem som ganske befriende: Som dere husker ble Gliese 581d etterhvert oppfattet mer som en byrde enn som en berikelse. De behøvde luft, og det ble gjort en rekke forsøk på å stanse det stadig økende luftsalget fra Jorden; vi behøvde oksygenet selv, så da befolkningen her ute fant de store oksygenforekomstene var det mange som, bokstavelig talt, trakk et lettelsens åndedrag på Jorden.

Men bak stjernehimlene var det dramatisk. Rettighetsdebatten kulminerte en rekke år senere i store opptøyer som førte til omfattende innstramminger i borgerretter. Konflikten hadde kretset rundt retten til oksygenressursene, som nå var på private hender, forvaltet i et eget fond styrt av Argumentasjonspartiet og styrtrike selskaper.

Argumentasjonspartiet avskaffet ganske fort den allmenne meningsretten; i dag blir meningene forvaltet av statsautoriserte meningsbærere. Flere av dem er kjendiser med egne tv-show og hærskarer av fans. Hvis du mener det samme som en meningsbærer er det lov å mene noe.

Den lyse siden er ansiktet utad, der alle skal smile. Mørk side ble Glieses bakgård, og bare de godt bevoktede showkvartalene ved grensen blir vist fram for besøkende fra Jorden.
– Det har kokt lenge her, sier mannen, tygger på det en stund før han fortsetter:
– Alt handler om denne forbanna luften. Vi trenger den selv. Argumentasjonspartiet forbereder et stort salg av luft til Jorden.

Jeg tenker etter. Javisst. Jeg husker reklamekampanjen, det ble sluppet et stort prøveparti av luft fra Gliese en gang i mai. Den friskeste forsommerluft la seg som et tykt, velduftende slør over Skandinavia, det stod reklameplakater fra Gliese 581d på t-banestasjoner og på hvert gatehjørne: «Sugen på et godt trekk? Kjenn forskjellen. Gliese-luft, du glemmer den aldri.» med Argumentasjonspartiets logo diskret, men godt synlig. Luft fra Gliese 581d var gratis tilgjengelig ut måneden, og den var vidunderlig, ja, dere husker den sikkert: Tykk, fyldig og dyp, mettet og med naturlig sommeraroma, ingen kunstige tilsetningsstoffer, partikkelfri, – ja, alt man kan ønske seg av luft. Mannen ved siden av meg skjønner hva jeg tenker på:
– Eksklusiv vare, ikke sant?
– Ja, dere har Melkeveiens reneste luft, nikker jeg.
– Og dere trenger den. Etterhvert kommer dere til å bli avhengige av leveranser fra oss.
– Men det vil jo dere tjene på?
– Eliten i Argumentasjonspartiet sier så, ja. Men det er alltid Lyset som får ressursene, her på denne siden er prat alt vi får. Men det er tross alt bedre å leve her og kjempe for rettighetene i undergrunnen enn å leve med Krem på den andre siden. Alt er bedre enn Krem.
– Hva er Krem, egentlig?
– Det får du vel se når du besøker Lyset i morgen, svarer han og forsvinner ut i mørket.

Én tanke om “En god deal

Legg igjen en kommentar