Akkurat som vanlig, melder NRK

Under research: Jeg fant denne svært underlige telefonsamtalen, eller snarere telefonintervjuet, ved å søke i Nasjonalbibliotekets arkiv. Dette er et råopptak gjort av Sveriges Radio, under en samtale til NRK, den 7. mai 1945. NRK er fortsatt, noen timer før den tyske kapitulasjonen, under streng, men vikende tysk kontroll. Vidkun Quisling har tre dager tidligere kunngjort at Hitler har «funnet heltedøden». Dette merkelige intervjuet med NRKs programtekniker Sivert Nielsen, gjort av Sveriges Radios Henrik Hahr, gir et ganske godt inntrykk av hvor stor frykten er for å si noe dumt når oppgjørets time er bare timer unna. NRK er, når opptaket gjøres, åpenbart i villrede om hva som er i ferd med å skje. I morgentimene, etter dette intervjuet, kunngjør Winston Churchill for verden at de tyske styrkene har kapitulert. Seks minutter radiohistorie, som etter alt å dømme aldri er sendt:

[pro-player width=’700′ height=’500′ type=’sound’ image=’http://www.jakobarvola.com/wp-content/uploads/2011/08/krigs.jpg’]http://www.jakobarvola.com/wp-content/uploads/2011/08/telefonsamtale.mp3[/pro-player]

2 tanker om “Akkurat som vanlig, melder NRK

  1. Takk for den.
    Var dog en del optimisme å høre i stemmene.

    PS. Bare en tanke: Når nå alle radioapparatene var konfiskert rundt om i de tusen hjem, hvem var det egentlig NRK kringkastet til i Norge?

  2. NRKs krigsinnsatte ledelse kringkastet til dem som lovlig hadde radio, det var lov å ha radio hvis man var medlem av NS. Selvsagt av propagandahensyn. Mange av sendingene gikk også til tyskerne selv, altså soldater og offiserer i Norge. Nielsen forteller skjematisk om dette i opptaket, dette med tyske og norske nyheter.

    En pussig detalj: Et stykke ut i dette opptaket kommer en stemme inn og sier at han er «Forsterkeren», og sier at de kan snakke slik de vil. Det er litt vanskelig å tolke hva det er han mener med at de kan si hva de vil, men antakelig er «Forsterkeren» radiolinjesentralen i NRK Radio, en egen avdeling som bare hadde, og har, som sin oppgave å koble opp ulike avdelinger innad i NRK og utad mot andre kringkastere, opprette direktelinjer og opptakspunkter. «Forsterkerrommet», forkortet FR, finnes den dag i dag i NRK og er et viktig kontor for ulike typer teknisk kommunikasjon. Stilig at navnet er beholdt.

    Beholdt er også begrepet «å snu», som betyr å trykke på sendeknappen når man skal inn på lufta. Enhver nyhetsprogramleder rundt om i NRK gjør dette når nyhetene skal leses. «Å snu seg ut på lufta» stammer fra tiden da signalene bokstavelig talt ble snudd fra riks til lokal og motsatt ved hjelp av en hendel.

Legg igjen en kommentar