Kremen den norske

Denne håndkremen – slik er nordmenns vis? Jeg kjøpte den på et apotek på Sveavägen, tiltrukket av det norske flagget.

Det står ingen som helst forklaring på baksiden. Hva er ‘Norwegian formula’? Instruksjonene er kortfattede: Bare et lite trykk er nok, den lille flasken skal holde til 200 appliceringar/mer enn 200 gangers bruk/riittää yli 200 käyttökertaan/rækker til over 200 påføringer. Legg altså merke til at i Norge, Finland og Danmark varer den lengre. Det finske «riittää yli» betyr «mer enn nok til». Her i Sverige går det med andre ord mer krem pr håndflate enn i resten av Norden, uvisst av hvilken grunn.

Men ingen forklaringer på hva som er en norsk oppskrift. Vi må spekulere: Er det fordi den er så treg? Det er den – den er særdeles tyktflytende, ligner en eller annen salve kokt ihop på et laboratorium på 1800-tallet (slikt har jeg bare sett på film), eller er det fordi den er så drøy? Sistnevnte neppe. Vi nordmenn, og særlig vi nordfra, skal ha mer og mer og mer. Vi kommer med to tomme hender og forventer at alt skal gå friksjonsfritt. Eller er den norske formel noe glatt og udefinerbart?

Kremen er laget i Frankrike.

9 tanker om “Kremen den norske

 1. Innholdsrik – Water, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Stearic Acid, Sodium Cetearyl Sulfate, Methylparaben, Propylparaben, Dilauryl Thiodipropionate, Sodium Sulfate, Fragrance (Parfum).

  Og det hele finner du altså her: http://goo.gl/hsmjN

  Men det går nok dårlig med handelen, for som du ser her har de tenkt å avvikle – http://goo.gl/g8Qkw

  Og det er sikkert like greit, for hva skal ekte mannfolk med glyserin smurt på arbeidsnevene sine? Det blir jo så klinete når du skal fatte grep rundt støvsugeren eller henge opp en klesvask?

  • Det står altså at «It started with Norwegian fishermen.» Det tror jeg bare sånn passe på. Jeg kjenner tilstrekkelig mange norske fiskere til å vite at de sjelden står på dekk på Thor Iversen-banken og tenker sier «hm, nå hadde det sannelig min hatt gjort seg med en fuktighetskrem». Takk for oppdatering, Per Ove!

 2. Jeg har lenge tviholdt på denne kremen som mitt lille stykke Norge her i utlendigheten. Kjøpt den på apoteket, sikkert den eneste idioten, og liret av meg noe om Norge og fiskeres hender osv osv til apotekeren som sikkert begynner å bli litt lei. Men nå i år, denne vinteren, legger jeg inn årene og innser at skal det bli slutt på tørre vinterhender som sprekker og svir, så må jeg kjøpe en håndkrem som faktisk funker. For det gjør den altså ikke.

 3. Da jeg for tjue år siden var au-pair i en fransk familie, var nettopp denne kremen noe av det de forbandt med Norge! Den franske familien min hadde hest og både voksne og barn drev aktivt med ridning – og etter å ha stelt hest og måkt møkk var det obligatorisk med «Formule norvégienne».

  Jeg måtte innrømme at jeg ikke kjente kremen – da ble de overrasket. Jeg kjøpte den imidlertid ( i Frankrike) og brukte den et par vintre når hendene ble tørre av kald luft. Men den er klissete ja. Og sikkert ikke den beste reklamen for Norge…

Legg igjen en kommentar