Ved en aldri så liten inkurie

NRK Finnmarkssendinga brukte i timen mellom 06 og 07 i morges et radioklipp fra 1941, som en markering av bursdagen til Fridtjof Nansen. Nansen ville vært 150 år i dag. Klippet var et hørespill, der deler av Nansens polarhistoie var dramatisert med skrape, klare r’er og datidens radioteater-patos. Men det er ikke så enkelt å huske i dag, sytti år senere, at klippet var produsert og sendt av nazi-regimet, og at Nansen-familien uttrykkelig hadde bedt om at Nansen-navnet ikke skulle brukes i propaganda-hensyn. Og jeg har forståelse for at det kan gå fort i svingene på distriktskontorene, men litt historisk bagasje må man ha styrke til å bære. Slik hørtes utdraget fra hørespillet ut:

[pro-player width=’700′ height=’500′ type=’sound’ image=’http://www.jakobarvola.com/wp-content/uploads/2011/10/oslo19401.jpg’]http://www.jakobarvola.com/wp-content/uploads/2011/10/nansenklipp.mp3[/pro-player]

Tyskerne og Nasjonal Samling brukte enhvert norsk nasjonalsymbol i kampen for tusenårsriket. Og Nansen var behendig å gripe til, men desto et mer pervertert håndgrep når vi kjenner Nansens humanitære engasjement, blant annet for Russland. Fridtjof Nansen (bildet under, på lydklippet) døde i 1930, men hans daværende kone Sigrun (f. Munthe) forsvarte hans sak overfor nazistene.

De norske sendingene fra London og USA bragte den norske regjeringens og altså Nansen-familiens syn, som var et litt annet bilde enn nazi-klippet som NRK sendte om igjen i dag. Lytterne som hørte på sendingene fra USA ble godt kjent med stemmen til Gunnar Nygaard. Her er ukens radiotidsmaskin, Nansen-familiens ekte ønske, hentet fra Nasjonalbibliotekets arkiver, en bønn fra Nansens enke Sigrun:

[pro-player width=’700′ height=’500′ type=’sound’ image=’http://www.jakobarvola.com/wp-content/uploads/2011/10/nansen.gif’]http://www.jakobarvola.com/wp-content/uploads/2011/10/sigrunnansen.mp3[/pro-player]

 

Legg igjen en kommentar