Jeg bare vet det

Mine damer og herrer, vi skal snakke om paranoia og det rene forfølgelsesvanvidd. Det er lett å peke på andres tvangstanker, men hva med våre egne? Tenk gjennom det noen minutter, og benytt tenketiden til adspredt å følge denne historien fra virkeligheten:

For en rekke år siden jobbet jeg journalistisk med big time avsløringer innenfor vår store, mektige, trygge allianse, Nato. Dette bragte meg i kontakt med en rekke spennende og fantasirike mennesker, deriblant en kar som ringte meg på en dårlig NMT-linje et sted fra i Norge. Han la stemmen ned i et halvveis hviskende leie og spurte nesten uhørlig om jeg hadde tenkt på dette med varmtvannsberedere og amerikanerne. Jeg grep penn og notatblokk og noterte:
– Du skjønner, folk må være forsiktige når de dusjer, sa kilden.
– Jasså? svarte jeg og luktet et scoop.
– Det har seg slik at amerikanerne, i all hemmelighet, har utviklet en teknikk for å spore folk over hele kloden. Ren overvåking, skjønner du?
– Nei?
– Jo, dette er helt sant. CIA har inngått en superhemmelig allianse med hele verdens varmtvannsbereder-fabrikanter, de har plassert et stoff i alle varmtvannstanker over hele kloden. Tenk bare: Når man dusjer får man vann i nesen, ikke sant?
– Det er ikke til å unngå, nikket jeg i min ende av telefonen.
– Her er jeg ved poenget. Når folk får vann i nesen, inhalererer de dette stoffet, som deretter kan spores via satellitter. Amerikanerne retter deretter sine djevelske satellitter mot nesene til folk, og på den måten vet de nøyaktig hvor folk befinner seg til enhver tid.
– Hvordan fant du ut dette? spurte jeg.
– Fordi noen ganger bommer satellittene på folks neser, sa mannen triumferende.
– Kan du bevise dette? spurte jeg, blekket sprutet.
– Nei. Dessverre.
– Men hvordan vet du da dette?
– Fordi jeg bare vet det, svarte tipseren, og avsluttet med å be meg formidle at folk måtte holde for nesen når de dusjet.

Vi la på i hver vår ende, vel vitende begge to om at det nok ikke kom til å bli noe radiointervju. Jeg fant ikke historien troverdig nok til å gå til vaktsjefen med den. Skulle det nå vise seg, når papirer blir nedgradert om tretti år, at amerikanerne virkelig har hatt lyssky samarbeid med alle verdens varmtvannstank-fabrikanter, vel, da er det jeg som sitter med skjegget i postkassen, og har gjort meg skyldig i grov uforstand i tjenesten: Jeg fikk saken eksklusivt, og alt jeg gjorde var å fortelle det som en god historie i lunsjen.

Og, som sagt, det er artig å ha andres konspirasjonstanker å underholde seg med, men hva med våre egne store og små? Jeg kan begynne med meg selv: Jeg har en skepsis mot leger. Jeg tror nesten uten unntak at enhver lege vil mistro det jeg forteller av plager og vondt, og at legen kommer til å undre over om jeg snakker sant. Det er en slags konspirasjon, en mistro. En annen var tankene jeg hadde de to første timene den 22. juli: «Dette er Al-Quaida. Helt klart at det er Al-Quaida.» Javisst, i to timer var jeg en av dem.

Det er grunn til å stoppe opp ved den minste mistanke om tvangstanker, ikke bare andres men også egne: De kan være farlige. Det er ingen grunn til å la seg underholde av dem, lage dem om til morsomme anekdoter og sette dem i sirkulasjon. Men så var det dette vanskelige, da: Hva er er det egentlig som er en konspirasjonsteori, og hva er virkelighet? Hvilke tvangstanker lider du av? At månelandingen aldri fant sted? At samene planlegger å overta Norge og legger kjepper i hjulene for all utvikling? At byfolk er ute etter å karre til seg alt? At det egentlig – egentlig – var Al-Quaida?

12 tanker om “Jeg bare vet det

 1. Gode poenger, Jakob. Men verst er de som som iverksetter egne dokumentasjonsprosjekter der «bevis» produseres for teorier så ville at de nesten kvalifiserer til diagnoser. Vi har sett det hos revisjonistene rundt Holocaust-fornektelsene i Europa og lokalt i Finnmark hos «motstanderne av Finnmarksloven».

  I slike tilfeller har løgn og sannhet en tendens til å bli like størrelser. I åpenhetens og demokratiets navn diskuterer vi som om disse miljøene har krav på respekt for sine faktiske og ideologiske villfarelser.

  • Ja, jeg vet hva du sikter til, Pål. Og noe av det betenkelige for tiden er aviskommentarspalter der journalister selv ikke deltar, men lar udokumenterte påstander underminere (år av) journalistisk arbeid og granskende virksomhet. Det smuldrer bort i «vittigheter» og fjas.

   Det var et lite, men viktig steg forover at Fremskrittspartiets egen granskningskommisjon i går tok tak i partiets fasttømrede, nå nesten ideologisk fundamenterte tvangstanke om medias klappjakt på partiet. For eksempel.

 2. Tankevekkende, og utfordrer til en sorteringsjobb, både hva gjelder egne tanker og reaksjoner, men også når det gjelder å fronte åpenbare konspirasjonsteorier i media og ulike grupperinger, teorier vi vet på en eller annen måte bærer galt av sted.

  • Jeg er veldig usikker på om man vet at en konspirasjonsteori er på vei. Dette er kompliserte menneskelige mekanismer. Mye av dette handler om det Pål over her skriver: Å bygge seg en virkelighetsoppfatning som er så forrykt at ethvert angrep eller enhver journalistisk etterprøving av den i seg selv forsterker den.

 3. fornøyelig tips fra den karen : )) vel amerikanerene er vel litt mer utviklet enn som så.. utviklinga heter Apple ; ) men om de bomber alle med en Iphone eller Ipad.. ja se det gjenstår å se 🙂

  tanker og teorier.. min er at Martin Kolberg er Norges svar på Hoover c»,)

  god helg !

 4. Mnei, trodde ikke det var Al Quaida, Ville faktisk ikke tro at det var et atentat. VILLE at det skulle være en gasseksplosjon. Var ikke før det TV sa at det var en som skjøt på Utøya at jeg ville ta inn over meg at det var en handling som var rettet mot Arbeiderpartiet. At det var en illgjerningsmann med meninger om at Arbeiderpartiet og Stoltenbergklanen var verdige til å bli brukt som prekestol for vrangforestillinger om samfunnet vi lever i. En mann som trodde at vold var løsningen på de utfordringene han selv ikke ville forholde seg til.
  Fjellcoachen snakke om å lytte til de gale. Ja vi bør nok det, se at det er muligheter for at varmtvannsberedere kan brukes til overvåking alà «Big brother watches you». Det skjer jo som sagt over her i dag, Apple lagrer masse informasjon som formidles av deres produkter. Informasjon som kan brukes til både markedsføring,produktutvikling og overvåking. Så han var ikke helt på jordet han med varmtvannsberederne, han var bare noen år forut for sin tid.

 5. Å granske egne villfarelser er vel ikke lett, tror jeg.
  For man vil jo ikke ta feil?
  Uansett, det var god lesning 🙂

  Tanker og teorier? Jeg tror at insektene har noe på gang, for å overta jorden.

  Ha en flott lørdag

 6. Er akkurat komen ut av ein tørketrommel der eg saman med 8-10 stk blei kasta rundt og rundt. Trommelen stoppa ikkje før dagen før kommunestyremøtet då me skulle ha konstituering. Då MÅTTE me ha eit fleirtal bak ein ordførar. Gruppene blei til slutt delt etter styrkeforholdet 17/18.

  Mens trommelen surra og gjekk, var det ikkje fritt for at det både var konspirasjonsteoriar og fiendebilete ute og gjekk. Det måtte jo vera ein grunn for det eine og det andre som skjedde, for ikkje å snakka om det som ikkje skjedde.
  Då møtet var overstått og eg sat heime i stova, tok eg meg i å syngja. Det var lenge sidan sist. Utruleg frigjerande å ikkje konspirera eigentleg..

 7. Her var det lite teorier. Dårlig med skeptikere var det også. Men, intelligente folk har vel ikke noe sånt…?
  Sjøl er jeg ikke skeptisk til samer. Jeg er skeptisk til hele ideen om urfolk og bevaringstenkningen som ligger bak. Jeg ser ingen framtid i den. Vi får det ikke bedre sammen ved å markere avstand fra hverandre. Vi blir ikke et lykkeligere folk ved bare å fremelske forskjelligheten.
  Identitet er bra. Men, ta utgangspunkt i egne erfaringer og ikke la andre forme den.

Legg igjen en kommentar