Talen etterpå

Som journalist vet man at det er av største betydning at en kilde får lov til å fortelle sine første, ubearbeidede inntrykk. Følelsesladet eller ikke: Den som sitter først og tettest på kilden får det beste. Så må man som journalist bearbeide eller tydeliggjøre budskapet.

Kong Haakon hadde mye å forholde seg til, og sikkert blant det vanskeligste: At landets hans, tross års trening i egne styrker, var besatt av Stalin. Slik talte han til det norske folket, talen er i Nasjonalbibliotekets arkiv datert den 25. oktober 1944. Kongen sier i talen at «det er meg en særlig glede å kunne meddele at norske styrker vil ta del i operasjonene, sammen med de sovjetrussiske tropper, og således atter kjempe på norsk jord».  Slik var, og ble, det ikke:

Norske operative styrker var på dette tidspunktet fortsatt under trening i, eller under overfart fra, Skottland. Likevel kunne ikke norske myndigheter gjøre annet enn å mane til samhold og disiplin. Her er kong Haakons tale etter frigjøringen av Kirkenes:

[pro-player width=’700′ height=’500′ type=’sound’ image=’http://www.jakobarvola.com/wp-content/uploads/2011/10/haakon.jpg’]http://www.jakobarvola.com/wp-content/uploads/2011/10/konghaakon2.mp3[/pro-player]

 

Legg igjen en kommentar