En luftig morgen

Jo, det blåste godt i Östergötland i morges: Jeg våknet til lyden av en blafrende presenning, samt en dør i et vedskjul som hadde blåst opp. Tabloidene mener at det var Berit som rusket i takpappen i morgentimene. Enten har deskene på de svenske tabloidene gått fra konseptene, eller så er det nettopp konseptet de holder seg trofast til: Overdrivelser. Noen Berit var det ikke. Tretoppene vaiet, og det var en vakker lyd. Passe vakker til å nyte morgenkaffen til, vente på regnet, høre et sterkt forsinket gåsetrekk forsøke å komme seg på rute. Vite at regnet snart gir seg, det kjenner man på lyden.

Men orkan. Nei. Ikke engang en storm. Den som har kjent orkan glemmer den aldri. Lyden av en orkan er nesten bare en lang basstone. Det finnes ikke vindkast i en orkan, det er ikke slik som på film. Orkan er ikke slik som på film. Livet der nord er ikke slik som på film.

Kveldspressen, altså Aftonbladet og Expressen, bedriver en helt bisarr vær-journalistikk. Enten er det «tyskervarmen», eller så er det «russerkulden», «norskestormen» eller «monsterregnet». Værets betydning og meteorologiske termer mister helt sin verdi når man holder på slik. Ikke minst skaper det en avstand til været som noe vi må leve med. Jeg undrer på hvordan Erling Lægreid ville kommentert det, i en av sine mangfoldige, tallrike betraktninger og flanerier. En stemme jeg virkelig kommer til å savne. Et rørende, livsbejaende portrett av ham i Dagsnytt Atten i dag.

8 tanker om “En luftig morgen

 1. Berit har vært på besøk i rundt et døgn nå. Med varierende styrke. Hun har fått vinduer til å knake, havet til å heve seg noen meter, husvegger til å plystre og lyktestolper til å vaie. Men på langt nær så heftig som det ble spådd. Heldigvis. Selv om hun holdt nok leven til å vekke meg flere ganger i natt der hun trampet på hustaket og brølte som en trassig treåring. Berit har roet seg litt nå. Men hun lusker fortsatt rundt husveggen.

  • Ja, jeg ser det. Koselig er det vel, også. Avisene her fortsetter sitt stormhysteri via forsidene. Men én storm solgte visst ikke nok: I dag forteller den ene av avisene at Sverige nå trues av «den norske dobbelt-stormen». Det skal bli spennende å se hvordan dét ser ut.

 2. Avisene holder jeg meg litt unna i dag. Jeg orker ikke forholde meg til Berit noe mer enn det jeg har fått kjenne på det siste døgnet. Nå har alt roet seg. Ikke mange tegn til at en ny storm er på vei. Med mindre det er stille før den andre stormen. Koselig har det vært. For oss som ikke har fått tingene våre ødelagt. For det er jo nok av de også. Vi har hatt det hyggelig innendørs, med julepyntet hus, god drikke og godt selskap. Kan egentlig ikke klage da.

 3. Rapport fra subjektiv opplevelse av værtilstanden Berit i Tromsø:
  Mørketidssvart og oljeaktig stille høyvann.
  Underlig opplevelse av at skip og båter flyter opp.
  Våte føtter på Nansenplass og Tomasjordnes.
  Lett yr.
  Såpeglatt.

Legg igjen en kommentar