Hjelp til selvhjelp

Det var nytt for meg at diagnosen «hysteri» eksisterte som kvinnesykdom helt fram til 1952. Bare et år etterpå kom Kinsey-rapporten som feide enhver tvil til side: Kvinnelig seksualitet var et faktum.

Men i århundrer før det, helt opp til da, hadde kvinner gått til legen med sitt hysteri. Doktorer verden over foreskrev en forholdsvis enkel resept, som ble innløst av legen selv, på legekontoret: Manuell massasje. Kvinner kom til legen med de tidstypiske symptomene på hysteri: Kortpustethet, irritabilitet, manglende matlyst, tilløp til besvimelse og en generell mistilpasning. Men de gikk godt fornøyde fra legekontoret etter konsultasjonen. Og de kom gjerne igjen en uke etterpå.

La gå: «Trekant»-NRK-seriens tv-orgasme for et par uker siden var kanskje historisk, men det fantes dem som gikk i forveien, for å si det bokstavelig: Doktorene fikk nemlig musearm av all massasjen, og beklaget seg over at dette var en meget slitsom behandlingsform. Kløktige hoder med teknisk innsikt gikk dermed i gang med å utvikle et apparat til hjemmebruk. Prototypene var mildt sagt skrekkinngytende: Noen dampdrevne, andre stappfulle av kilowatt. Men de funket. Andre juledag har den premiere i Norge: Da ruller vibratorens fornøyelige historie over kinolerretet. Jeg så filmen «Hysteria» og møtte regissør Tanya Wexler under filmfestivalen her i Stockholm nylig.

5 tanker om “Hjelp til selvhjelp

  1. Det er ganske interessant at regissøren blir så åpenbart flau av temaet, særlig når det er snakk om at moras venninner har lyst på en vibrator. Her må jeg ile til og si at det er forståelig at man ikke vil forbinde foreldre med sånt, altså. Men allikevel, da…dama har jo jobba ganske tett på tematikken. Var det noe du sa? 😉

Legg igjen en kommentar