Den dype stemmen

Jeg byr med dette på en unik radiotidsmaskin. Lydopptaket under her er unikt i verdenssammenheng. Det ble donert på syttitallet til NRK fra det finske søsterselskapet YLE. Opptaket er like dramatisk som det er unikt: Det viser en privatsamtale mellom Adolf Hitler og den finske general Mannerheim, og er, av alle ting, gjort i en finsk jernbanevogn.

Adolf Hitler kom i all hemmelighet til Finland i 1942, for å feire sin daværende allierte general Carl Gustaf Mannerheims 75-årsdag. På dette tidspunktet var Tyskland og Finland blodsbrødre. Den finske statskringkastingen YLE fikk i oppdrag å dokumentere den offisielle delen av besøket. Men etter at det offisielle programmet var over, ble en mikrofon «gjenglemt» i hattehyllen i jernbanevogna der de to krigsherrene hadde en privat samtale. Dette opptaket ble uten Hitlers og Mannerheims tillatelse gjort, deretter hemmeligstemplet og glemt. Opptaket ble gjort tilgjengelig for den tyske skuespilleren Bruno Ganz i forbindelse med innspillingen av «Der Untergang», der Ganz skulle spille Hitler på en måte som aldri var slik naturtro gjengitt før. Han fikk tilgang til den eneste innspillingen i verden der Hitler snakker med hverdagsstemme.

YLE hadde i 2004, da NRK kjøpte opptaket for flere hundre euro, ikke kjennskap til at opptaket var donert gratis til NRK et trettitalls år tidligere. NRK ble lurt til å kjøpe et opptak som selskapet allerede hadde tilgang til, men som var nedlåst i arkivene og ikke kjent for noen. Arkivmateriale er vanskelig tilgjengelig stoff.

Men slik hørtes han altså ut: Adolf Hitler hadde ikke den pipestemmen vi er vant til å huske ham fra propagandaaviser og taler for. Han hadde en dyp hverdagsstemme, den høyeste stemmen i opptaket her tilhører general Mannerheim. Hitler oppdaterer Mannerheim, uten at han vet at det blir gjort opptak, på den siste krigsutviklingen i Europa, og forteller blant annet at de har funnet og desarmert en panserfabrikk med trettifem tusen panserkjøretøyer. Han forteller om det gigantiske funnet til en vantro Mannerheim. Det er ikke kjent hvilket land Hitler snakker om i togkupeen i 1942:

[pro-player width=’700′ height=’500′ type=’sound’ image=’http://www.jakobarvola.com/wp-content/uploads/2011/12/AdolfHitler.jpg’]http://www.jakobarvola.com/wp-content/uploads/2011/12/08-Hemmelig-Hitler-opptak.mp3[/pro-player]

4 tanker om “Den dype stemmen

 1. Jeg anser Carl Gustav Emil Mannerheim til en av de aller største statslederne i forrige århundre. Dog er hans historie ganske ukjent her i lander, men det er mulig å ble bedre «kjent» med historien om han, bl.a. her; http://www.mannerheim.fi/
  Her er forøvrig film om da Hitler var på besøk og feiret Mannerheims 75 års dag; http://www.youtube.com/watch?v=CqpnDzNxMN8&feature=related
  Her er hele talen oversatt til engelsk; http://www.youtube.com/watch?v=o64QOynq0_Q
  Man må heller ikke glemme at Finland hadde 3 kriger. Først Vinterkrigen, så Fortsettelseskrigen, og til sist Lapplandskrigen, der de gikk mot sine allierte, og jaget ut tyskerne fra Finland.

  Glem heller ikke de finske styrkene, med det Finske luftvåpenet som kanskje var det beste under andre verdenskrig. Om noen stusser over at finnene hadde hakekors på flyene, så er det også en spennende historie, som også setter lille Karasjok inn på første verdenskrigs kartet.
  http://www.mn.uio.no/bio/tjenester/kunnskap/plantefys/biolab/bacillus.html
  Den samme Baron Otto Karl von Rosen gav «De hvite» under borgerkrigen i 1918 det første krigsfly; http://no.wikipedia.org/wiki/Den_finske_borgerkrigen med krav om at hans våpenskjold skulle pryde flyet. Derfor «hakekorset».

  Men, det er enda mer «morro» å finne. Da Hermann Göring slapp ut av fangenskap i mellomkrigstiden, så dro han til Danmark og Sverige. I Sverige var han bl.a. postflyger på ruten helt til Kiruna, og en dag møtte han Baron Von Rosen. Ble invitert hjem til ham, og møtte der sin hustru Karin von Kantzow som på skikkelig adelig vis kom ned trappen fra annen etage, slik man har sett i diverse filmer og som endte i giftemål.
  http://no.wikipedia.org/wiki/Hermann_G%C3%B6ring
  Kommer kanskje på enda mer spennede i historien, om jeg får noen timer på øyet 🙂

  • Takk for komplettering. Det var Finlands kapitulasjon overfor Sovjetunionen som var den direkte grunnen til evakueringen og brenningen av Finnmark senhøsten 1944. Eduard Dietl, som var øverstkommanderende, omkom i en flystyrt og ble erstattet av den mer kjente Lothar Rendulic.

   Det var Rendulic som fikk det militære ansvaret for evakueringen og brenningen av Nord-Finland, Finnmark og Nord-Troms. Rendulic hadde erfaring fra slike militæroperasjoner før. Han ble satt til å samarbeide med Jonas Lie, som ble innsatt som såkalt politiminister, og etter det jeg forstår av kildematerialet var forholdet mellom de to mildt sagt kjølig. Rendulic kunne ikke fordra «sivilisten» Lie, som han anså som en ignorant noksagt.

   Jonas Lie fikk blant annet oppgaven å overtale tunnelboerne i Bjørnevatn til å komme ut og la seg evakuere. Historien sier at han var ruset og sterkt indignert da han stod foran 3500 mennesker og bad dem frivillig la seg evakuere. Tunnelboerne valgte å bli. Flere av mine slektninger befant seg på andre steder i Finnmark da Lie bad dem komme med til ventende båter. Det må ha vært en helt forskrudd situasjon for alle parter, ikke minst for kommandoapparatet: At befolkningen tildels nektet å etterkomme ordre. Det er lite i litteraturen som kan forklare hvorfor det ikke kom til ren massakre av sivile. Var det det store antallet som hindret dem? Var det en annen ordre som vi ikke kjenner til i dag som stod mellom massedrap og resignasjon? Hitler hadde personlig skrevet i ordren om evakueringen og brenningen av Finnmark: «Medlidenhet med befolkningen er ikke på sin plass.»

   • Når du er inne på tunnelboerne, så vil jeg si at det til tross for krig og elendig, så var den Tyske invasjonshæren meget «høflig» med lokalbefolkningen, om man kan si det. Det er rapportert om meget få overgrep fra den tiden tyskerne var i Norge, og spesielt i Finnmak, hvor de til tider var var ti ganger flere enn lokalbefolkningen, og endog flere.
    Det verste overgrepet jeg kan komme på i farta er tragedien i Hopseidet; http://www.fylkesmannen.no/hoved.aspx?m=1870&amid=1167545
    Jeg ser her selvsagt bort i fra aksjoner mot de som ikke gjorde motstand osv., men ser kun på sivilbefolkningen kontra den tyske hæren, og hvordan de voldtok og drepte i andre krigsavsnitt.

    Årsaken tror jeg, kan ligge i Narvikfronten, der tyskerne nesten ble jaget inn i Sverige og som ble reddet av «gong-gongen» i siste minutt pga angrepet på Frankrike. Tyskerne var selvsagt klar over at det var fiskerbonden, reingjetern og småbrukeren som hadde slått deres spesialtrente alpejegere sønder og sammen.
    Her er noe som understøtter mine påstander; http://www.galdu.org/web/index.php?odas=4812&giella1=nor «Himmler stagget norske nazisters sameforakt»

 2. Jeg tror at den nord-norske gjestfriheten og nordlendingenes generelt sett avslappede holdning til sine okkupanter, var avgjørende. Det er vanskelig å massakrere folk du kjenner og liker…
  Og det at «vi» så lett kunne ha et avslappet forhold til okkupanter ligger vel også i at vi her nord på sett og vis har vært okkupert/under administrasjon så lenge man kan huske.

Legg igjen en kommentar