Helhet

Å lage mat handler i mindre grad om å følge en oppskrift, men mer om å være tilstede. Se på dette. Se på fargene som framtrer tidlig i en pepperkakedeig, når det ikke er noe som minner om pepperkaker, men når sukker, sirup, fløte og smør ligger ved siden av hverandre:

Å lage mat er ikke mekanikk. Å lage mat er smak og ettertanke, og det skal gjerne ta lang tid. Fyllet til et stykke lammekjøtt jeg lagde i går tok meg førtifem minutter å skjære opp, og da programleder Eva Nordlund i Dagsnytt Atten satte i gang siste debatt var jeg nesten ferdig med rosmarin og hvitløk, purre, olje og krydder.

Det er noe meditativt ved matlaging og radio. Hender er det beste kjøkkenredskapet, ved siden av en god kniv. Å være i nærkontakt med maten er å vise respekt for den. For meg er det bortkastet å kjøpe gode råvarer hvis alt skal slenges i en kjøkkenmaskin og ingenting kommer i kontakt med sansene. En kjøkkenmaskin kan ødelegge en brøddeig fullstendig, en eltekrok av stål kan ikke formidle følelsen av et godt rugmel. Kjøkkenmaskiner kan være bra, men alt til sin tid. Tips for helgen: Håndkraft, en kniv og en sleiv, en god radiodebatt eller et musikkstykke.

5 tanker om “Helhet

 1. Arvola sa:
  ‘Tips for helgen: Håndkraft, en kniv og en sleiv, en god radiodebatt eller et musikkstykke.’

  Nettopp. Sånn er det. Trenger bare kutte, smake og lukte. Og lytte. Uten gps.

  • Vær bare forsiktig med antall omdreininger når du setter brøddeig. Går maskinen for lenge og hardt, faller deigen sammen og blir nesten som vaffelrøre. Ganske fascinerende å se på. Det er proteinstrukturen som kollapser, cellevegger som sprenges av vann. Bare prøv. Det skjer gang etter gang. God bakst, og en fin jul til deg og dine!

   • Takk for julehilsen.

    Jeg skulle ønske jeg var mer forutsigbar når det gjaldt brødbaking. Brødene blir forskjellig hver gang. Jeg tror det meste faller sammen inni stålbollen. Skal skru ned tempoet litt neste gang.

    Ønsker deg og dine ei riktig god jul. Ser frem til å følge bloggen din i det nye året.

Legg igjen en kommentar