Teknikkhelvetesfaenshelvete, det er bare sjarken som går

Hver gang jeg åpner min gamle pc, den som ble kjøpt på avbetaling gjennom jobben i 2008, så er det en haug med oppdateringer som Microsoft skal kverne gjennom maskinen. Og det er uansett om jeg åpnet deg i forigårs eller i forrige uke. Jeg kan ikke bruke maskinen på minst en halvtime mens Windows Update snegler seg gjennom filer, mapper, bortgjemte områder, bilder, musikk, vinduer, programmer, patcher og batcher, og så faen får jeg beskjed om at flere filer er «korrupte». Og jeg tenker at om en fil er korrupt, så er det vel bare å betale, da, så er alt i orden, akkurat som i Sopranos, men neida: Jeg har det siste året fått beskjed om at to programmer ikke er betalt, så må jeg gå tilbake i eposter fra 2008 og finne fram kvittering på at jeg faktisk har betalt, og jeg taster inn serienumre og jævelskap, og fem dager etterpå står jeg fortsatt til rest med fire dollar. Det der opplegget med «pc gjennom jobben» kostet meg totalt førti tusen, det er avsindig, jeg tør knapt åpne den pc-en mer, det er stadig noe jeg enten skal betale eller oppdatere, jeg blir helt på tok, som de sier i Sverige, og jeg har lyst til å hive hele trøskverket på dynga, men mac-en går, og da klarer jeg meg. Hva er grunnen til at mac-en min går og går og går, som et damplokomotiv, kan det hende at Steve Jobs hadde rett, at kvalitet lønner seg? Mac-en går og går, og kommer det en oppdatering så kan jeg fortsatt bli sittende. Mac er ikke snobberi, mac er ren effektivitet og magi og frihet fra satansihelvetesupdatehelvetet. Det er teknikken som skal stå på pinne for meg, ikke jeg som skal vente på den.

Og apropos dét, her er deler av Robert Aschbergs famøse utbrudd på direkten på Radio 1 i Stockholm for noen dager siden, Robert Aschberg går bananas, med rette, man kan mene hva man vil om Aschberg, men her har han rett, fem minutter av et stykke herlig skandinavisk radiohistorie, der Aschberg og makker Shabnam til sist setter i gang lyden av en sjark (!) og sier at en sjark-motor er det eneste tekniske man kan stole på i dag. Det er fabelaktig radio. Teknikkhelvetesfaenshelvete, det er bare sjarken som går. Jeg elsker radio. Dette hører du aldri på Nitimen, ps, ordbok: «Gaffla» betyr å prate ivei, gnälla, tjata, de sterkeste bildene er inntil videre fortsatt på radio, og den der jævla stolen, jeg sender stafettpinnen til folkene i NRK Finnmark og til Norrøna Radio :

8 tanker om “Teknikkhelvetesfaenshelvete, det er bare sjarken som går

 1. Herlig kommentar, Jakob – og deler fin frustrasjon over Bill Gates’ monopol! Takk og pris for at Steve Jobs ga oss et bedre alternativ.
  Kred til deg for en nydelig avslutning – i alle fall for oss som husker hvilken musikkopplevelse og salve for sjelen lyden av en ensylindret Union kan gi 😉

  • Børre! Takk for sist! Hvis du og jeg kunne fortelle den politiske ledelsen hva vi har gjennomgått i demokratiets og teknologiens tjeneste… Var det i 1987 at du viste meg Commodore 64´s fortreffelighet? Og jeg kvitterte med Vic 20. Jeg husker at det var påske, og du anbefalte meg Hanadalen. Jeg stavret meg opp dalstrøka innafor, og tok inn på ei gamme som lå nedsnødd oppe ved dalføret. Jeg kokte meg kaffe der. God påske til deg og dine.

   Angående teknologien: Verken NRK Finnmark eller Norrøna Radio ønsker å kommentere at det forekommer bannskap vedrørende telefonlinjer og stoler som ikke fungerer. Begge stasjoner ville tjent på å erkjenne at bannskap forekommer.

 2. Jeg må nok dessverre arrestere deg, Herr Jakob Arvola 🙂

  Det at du har inngått den famøse avtale om kjøp av PC gjennom jobben, har intet med PC å gjøre. Det er en avtale du har gjort med noen grådige som har klart å overbevise deg om at du har gjort en god handel, noe du selvsagt ikke har gjort. I realiteten er du blitt grundig lurt, med høy pris og mindre pensjon i fremtiden … !

  Når det gjelder PCene konta Mac, så er det ikke noe forskjell i maskinvaren. De er i grunnen helt like. Det er kun operativsystemet som er ulikt på de.
  Om din PC har Vista operativsystem, så er jeg enig i at det er søppel, men det er fullt mulig å bytte den om til XP eller Win 7. Nå kan du faktisk laste ned Win 8 og bruke den gratis til den kommer ut for salg. Du har også mulighet til å dytte inn Linux i den, og alt vil fungere helt på høyde med din Mac.

  En Mac er igrunnen en overpriset datamaskin. En tilsvarende PC vil koste minst 1/3 mindre, og noen ganger er PC’ene å enda billigere. Det som gjør at PCer blir så billige, er det store antallet de bygges i og konkurransen er hard. Dernest blir det lagt inn prøveversjoner og annen dritt på disse, men det skal en bare være glad for. Disse uønskede programmene gjør at du som forbruker sparer tusenlapper, og om en kjører http://pcdecrapifier.com/ ved start av en slik maskin, så får man bort alt.

  Om du bodde nærmere meg, så kunne du tuslet hit til meg med den «forbanna» PC’en under armen og hentet den igjen i morn. Da ville den ved et vips vært like god, eller bedre enn din Mac.

  Så til Børre, måtte du minne meg på Union Semidiesel 🙂
  http://www.youtube.com/watch?v=-rBHrqAV6Lw Her er den, for de som ikke vet hva det for noe lyd.

  Ha en god påske. Jeg for min del skal bruke påsken til å lese bloggen din, Jakob. Jeg har kommet i etterskudd, og mine øyne klarer ikke å holde tritt med dine overivrige tastaturkløende labber 🙂

 3. Du har helt rett! Jeg gikk bananas på telefonen til IT-tjenesten på jobben en gang, de hadde lagt inn at antivirus-programmet skulle oppdatere seg automatisk til visse tider, når det fant et nettverk, og dette skulle ikke vi som brukere kunne slå av. At det da kapret alle maskinens ressurser mens jeg satt på vpn-tilkobling i Makedonia og skulle holde en presentasjon for en kunde brydde de seg ikke så mye om, men til slutt ble jeg hysterisk på telefonen og da fikk jeg slått av faenskapet eller endret tidspunkt for det, jeg husker ikke lenger. Men jeg husker den hylende, fortvilete følelsen når disse automatiske oppdateringene starta akkurat i det jeg slo på maskina og ikke egentlig hadde tid til å gjøre noe annet enn å svare kjapt på en mail før jeg måtte løpe. Rent hat faktisk.

  • Ja, og hva skal de oppdatere til alle døgnets tider for, og hvorfor holder det ikke med én oppdatering, hvorfor kommer det oppdatering til oppdateringen en halvtime etterpå, kunne de ikke oppdatere når de oppdaterer. Nnnggh.

   • Skjønner det veldig godt, og er enig i at IT-avdelingen har gjort noe idiotisk.
    Normalt oppdateres Win OS første tirsdag i måneden og det er det. Det altså ikke noe galt med OS eller maskinen, men som regel en annen grunn til plagene og irritasjonen.

    Lett for meg å si det, kanskje, som har kunnskap til å fikse det, men slik er Win. Den er lagd slik at den skal kunne skreddersyes til alle, og enhver situasjon og program. Så kan man også få gjort alt med en PC for slikk og ingenting, mens Mac koster en god del mer, og passer de som er villig til å betale for det, samt slippe alle bekymringer (enn så lenge).

    Både Mac og Win har sin gode og dårlige sider, men det er bare verktøy, og det er det som kommer ut, som er det viktigste og der er de like.

 4. Glemte vel egentlig det om sjarken, her er en av Finnmarks store sønner i en reklamefilm om «sjarken», til og med regissert av selveste Hans Petter Moland. Timing, dialog, klipping. Det er med varierende hell at skuespillere blir brukt i reklame, dette er vel en av de mer vellykkede. En kjempemorsom påbygning av «Min misunnelige frisør». Du må beise sjarken, gutt, ellers så søkk han:

Legg igjen en kommentar