Den galeste av de gale

Hva er kreativ galskap? Han gikk med blått skjegg på det siste.
– Han er den sykeste av de syke, den galeste av de gale, sa de.
Men de sa det med en viss ærefrykt og respekt. De? Vi. Med grøss og fryd over at noen turde?

Dag Frøland kunne spøke, med diagnosen og ryktene og utseendet, helt til det siste. Hans aller skarpeste siste penn gikk skrapende sammen med et enkelt piano, det siste han gjorde, som Norges moderne konge av revyscenen. Gadd vite hva psykiaterne snakker om på bakrommet: Er kreativitet et av de fremste tegnene på galskap, er det dette vi bør se etter? Eller det det nettopp det at man er kritisk det ultimate beviset på sprøhet? Jeg vet ikke. Jeg spør. De vet. Ja, det er kanskje slik at de galeste må gå foran og vise vei?

Dag Frøland, 1945 – 2010, han med de skarpe r’ene og de s-liknende t’ene, med en gudbenådet evne til karikatur og stemmekopi, han som skrev som en gal, sang som en gær’n, levde som på førtitallet, og skrev seg inn i norsk kulturhistorie. Her er det siste han gjorde, kunstnerisk og som tekstforfatter i levende live som del av det folkelige kulturlivet, «Kjære psykiater»:

2 tanker om “Den galeste av de gale

  1. Aldri likt han eller humoren hans.
    Kanskje kan man si om humor som om annen kunst, at det er et smaksspørsmål. Vet ikke.
    Vet bare at der kritikerne ser genialiteten hans, ser jeg livsfjern påtatthet, feig kynisme og en fyr som ikke likte mennesker.

Legg igjen en kommentar