Nødrop

– Liker du «Frem fra glemselen»? spurte hun og fiklet med den bærbare platespilleren. Elvis var død.
– Vet ikke helt, svarte jeg og tømte pakken med bruspulver i glasset. Vannet var litt for varmt, det flommet over glasskanten, det rosa pulveret bruste og sank til bunnen, vi lå på magen på gulvet med ofags-bøkene og skulle tegne Sovjetunionen.
– Men du har sikkert hørt teksten. Ganske fint, fortsatte hun og satte stiften mot vinylen. Hun luktet noe rart, nesten akkurat som Tom som hadde apache-sykkel med tre gir, en lukt som fra innestengt klesvask. Jeg hadde vært hjemme hos Tom en gang i april, moren til Tom pleide å henge klesvasken opp på nylonsnorer som var strukket fra trappegelenderet og mot kjellerdøra. Det var klamt og fuktig, klærne til Tom tørket aldri ordentlig. Slik luktet hun, som av innestengt klesvask som brukte tre dager på å tørke. Men hun var fin.
– Hør, da, sa hun mens stiften vandret mot midten av platen:
– Det er nestnest siste melodi. Hør nå.
Så lå vi der på gulvet og hørte «Frem fra glemselen», nestnest siste kutt på plata, knitrende, vi gjorde ofags-leksene, og hun luktet innestengt klesvask akkurat som Tom borti gata, og hun sang:
Far er så streng og han skjenner på mor, drikker kun brennevin og tjener ikke spor, hver gang han har været ute på svir, gjemmer jeg meg bak mor og si’r: Det skal bli lys i lampen, lille mor, vår dag er endt, se lampen, den er tent, i landet vårt hvor lyset bor, gled deg, lille mor.
Så ble hun rar i ansiktet og tegnet så hardt i ofags-boka at spissen på blyanten knakk:
– Kan jeg få låne bliantspisseren din?
Det het bliant den gangen.
– Ja. Her.
Og hun fortsatte å synge, mens stiften mot vinylen vandret:
Når jeg blir gift da skal mor bo hos meg, da skal vi ha en lampe hver for seg, og når den skinner som en sol, rekker den mor i hennes stol. Det skal bli lys i lampen, lille mor, vår dag er endt se lampen, den er tent, i landet vårt hvor lyset bor, gled deg, lille mor.

Vinyl er visstnok på moten igjen nå. Vi hadde ikke råd til tørketrommel, jeg vet ikke en gang om tørketromler var oppfunnet. Sovjetunionen er borte, og jeg tror ikke at de har ofag på skolen mer nå. Bruspulver får man ikke kjøpt mer, heller. Og Elvis var jo død, allerede den gangen.

Én tanke om “Nødrop

  1. Joda, platene gjorde inntrykk. Jeg grein så det holdt av Vesle Blakken. (Riktignok en som Engedahl og Stordahl gjorde kjent først.) Greit nok at den syke lille gutten blei redda. Men, de j..lan sprengte hesten!

Legg igjen en kommentar