Det fullkomne fyllebildet

To dager igjen til helg. To dager igjen til Facebook skal oppdateres med de siste bildene fra byen. Men lista ligger skyhøyt, Riksarkivet har, under sitt vårslipp av godbiter, nettopp offentliggjort det ultimate fyllebildet, det mest bisarre av det bisarre. Verre enn dette blir det ikke.

Bildet er tatt i 1942, under en tjenestereise som reichskommissar Josef Terboven gjorde gjennom Finland til Finnmark. Albumet har Riksarkivet nettopp kjøpt fra en privat samling.

Josef Antonius Heinrich Terboven, født i Essen i 1898 var, som mange vil vite, øverstkommanderende i Norge under krigen. På bildet dæljer han løs på generaloberst Eduard Dietl med en lekeslegge. Eduard Dietl var øverstkommanderende for de tyske styrkene som skulle evakuere gjennom Finland og Finnmark høsten 1944. Så langt kom han aldri. Dietl døde i en flyulykke i juni 1944. Bildet er en fullendt tragedie i all sin gruoppvekkende absurditet: Terboven som ansvarlig for terror i et tidligere fritt land, Dietl som hadde Polen på samvittigheten.

Josef Terboven ble aldri stilt for retten. Han tok sitt eget liv på Skaugum 8. mai 1945, fredsdagen.

Én tanke om “Det fullkomne fyllebildet

 1. «Gutta på tur», ja.
  Det er nok det ultimate fyllebilde. Jeg har sett det før, og tror det er tatt under en sammenkomst i Rovaniemi i Finland, der Dietl da hadde anlagt sitt hovedkvarter.
  Generaloberst Dietl er den samme mannen som førte de tyske troppene under Narvik fronten, og «tapte», men krigens irrganger er ikke alltid like lett å forstå.

  Churhill og de allierte lot ham «vinne» det slaget, og dro ut sine tropper rett før tyskerne flyktet hals over hodet til Sverige. Togene sto allerede og ventet på Svensk side av grensen for hjemtransport.

  Grunnen til at de allierte «tapte» slaget om Narvik (altså at de dro ut sine styrker) var pga av det forsmedelige tapet ved Dunkirk; http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Dunkirk
  Dermed ble veien åpen for Tyskerne hele veien mot Sovjetunionen.

  De allierte så ikke faren ved Nordflanken, da Tyskland og Sovjet da hadde en ikke-angreps-pakt (Molotov–Ribbentrop-pakten). De anså vel at den skulle holde og da var det ikke så mye å forsvare oppe i issødet annet enn noe jernmalm fra Kiruna til Narvik. Historien viser at man ikke kunne stole på Hitler, og heller ikke på de avbildede svirrebrødrene.

  Det spekuleres også i den angivelige flyulykken til Dietl. Hitler var ikke fornøyd med at han var på vikende front i Nord-Øst og hadde beordret ham til et møte. Tror det var mest praktisk at han «forsvant» i en flyulykke, og det var General Rendulic som overtok etter ham, og som senere også måtte forsvare seg mot en gammel alliert, nemlig Finland, under evakueringen.

  Norge var forøvrig bare i krig fra 8. april 1940 og til 10. juni 1940. Der etter ble Norge okkupert, og etter det var det stort sett bare i Finnmark det var krigshandlinger.

Legg igjen en kommentar