Støy skal forekomme

Jeg ble av en eller annen grunn minnet om netter i dag. Noen tar seg av sommernettene mens jeg går til sengs og hører de ferierende i bakgården snakke, noen ganger lavt, andre ganger kommer en latter som svar på en bemerkning, det står oppslag om at støy ikke skal forekomme etter klokken 23, men dette er ikke støy, selv om latteren er støyende, slike lyder er behagelige å sovne til, latteren blir et fnis, det blir to, noen sier lavt at det er kjølig, skal vi gå inn, noen svarer et ja, det dirrer i to kopper som blir tatt med inn, så blir det stille, og et soveromsvindu blir lukket ikke mange minuttene senere. Det står ikke noe oppslag om hva som forøvrig ikke skal forekomme etter klokken 23, og det har styret strengt tatt ikke noe med, jeg tror den plakaten ble satt opp en gang på sent syttitall, jeg synes jeg kan lese det av skrifttypen og plakatens sosialdemokratiske plassering, lett synlig for alle, styrevedtaket er gjort, for noen har snakket sammen og bestemt at slik skal det være, men det er et tolkningsspørsmål, og tolags termopankonstruksjon i et soveromsvindu kan ikke holde for utgående støy, selv ikke etter klokken 23, kanskje særlig ikke etter klokken 23. Og etterpå. Noen åpner et soveromsvindu og slipper ut fukt som blander seg med lukt av avblomstret syrin som blander seg med innkomne tåkebanker fra fjorden, fjærlett. Det står i vedtektene for borettslaget at man skal lufte ut fukt, jeg har lest dem. Jeg har merket meg det.

Ikke slik med en natt på den andre siden, for noen år siden, ved kanten av Barentshavet, der jeg vandret i et januarmørke på grensen til full storm, det var ikke snø, og sanden fra flomålet suste sidelengs, sandblåste alt som kom i dens vei, støy av storm er noe helt annet, små sandkorn som tok tak i lyng og lav, kuttet opp kalde hender og rispet, det skulle vært snø, men det var det ikke, støyen og stormen var varslet, jeg visste utmerket godt hva jeg gikk til der jeg la meg i lyngen og kikket mot et mektig mørke og støyen. Jo, støy skal forekomme, sommer som vinter.

3 tanker om “Støy skal forekomme

  1. Tja. Støy er uønsket lyd. Lyd som er ønsket, er altså pr. definisjon ikke støy. Så blir jo spørsmålet hvem som skal få definere hva som er ønsket og hva som er uønsket. Småprating, klirring av noen kopper og produksjon av fukt inne på sitt eget soverom, med lukket vindu, vil nok (heldigvis!) ingen norsk rett definere som støy.

Legg igjen en kommentar