Losen

Jeg vet ikke så mye om styrmannen, annet enn at han hadde vært på «Radich» fire måneder før. Han var omtrent sytten, hadde sett et land såvidt i frihet, for første gang i sitt liv, og han dro utenriks, det var ikke mye tid til å reflektere over hvorfor. Han hadde kanskje ingen?

De ankom Aberdeen med det opprustede skrapjernet nesten halvannet døgn etter seilingsplanen. Vakthavende chief hadde måttet beordre halv maskin øst om Fraserburgh etter trykkfall på en av generatorene:
– Kjører vi henne for hardt nå, må vi sitte med talglys inn, sa han og rettet kikkerten mot losbåten som kom skummende med en tynn isbart langs baugen.

Losen, en eldre kar med gulbrun mustasje og grå saltflekker over skulderputene entret leideren, gav korte ordre over radio mot broen allerede før han skrittet langs de guloransje livbåtene: Styrmannen slo roret ti grader kontant styrbord etter radioordre fra losen, skipet lystret rorutslaget, saltskummet boblet fra sidepropellene.

– Steady. Steady now, skipper. Steady as you go, sa losen med slepen bass da han entret broen og ledet styrmannen klar av to mudderprammer som lå i villrede. Styrmannen rørte seg ikke en eneste grad, ventet dirrende på beskjed. Losen mønstret instrumentene med blikket, nikket forover:
– From Bergen, ay? spurte losen, satte kikkerten til øynene og konstaterte at mudderprammene hadde sett den digre skipssiden; de snudde på været.
– Ay, sir, svarte styrmannen og skalv langs hvite knoker.

Mudderprammene fosset forover, tok le i dokkene, men den stålblå skipssiden skjente sidelengs og ville ikke lystre. Styrmannen la kroppstyngden imot. Det sved i underarmene.
– You have a lass in Bergen, ay? Or Haygesund?
– Ah. Haugesund, sir, ay, svarte styrmannen sammenbitt, visste ikke hvor samtalen bar. Styrbord side slo fullt ut som en låvedør, en bunkerstank kom opp midtskips, Esso-logoen på tanken stod skrått opp inn vinduene. Styrmannen holdt roret dirrende:
– Tell me where to stear, sir. Tell me.

Den gamle losen plantet høyre håndflate i siden, satte kikkerten mot øyenbrynene med venstre hånd, senket den, pustet:
– Be good to her. Easy. Easy now. Starboard.

Legg igjen en kommentar